La finele săptămânii trecute, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a desfăşurat, la Casa de odihnă „Campingul din Vadul lui Vodă”, cea de-a III-a Spartachiadă. La eveniment a participat un număr impunător de persoane – peste 600 de reprezentanţi a 19 sindicate de ramură.
În mod tradiţional, întrecerile sportive s-au desfăşurat la câteva probe sportive: volei (bărbaţi /femei), minifotbal, ping-pong, joc de dame, şah, tragerea otgonului, ştafeta olimpică şi alergări.
„An de an, sindicatele se pronunţă pentru promovarea unui mod de viaţă sănătos în rândurile lucrătorilor, antrenaţi în diverse ramuri ale economiei naţionale. Spartachiada a devenit o tradiţie frumoasă care asigură legătura dintre generaţii de membri de sindicat şi contribuie la consolidarea spiritului de echipă”, a menţionat, la ceremonia de deschidere, preşedintele CNSM, Oleg Budza.
„Spartachiada este importantă, în primul rând, prin faptul că la ea participă practic toate sindicatele de ramură. Nu contează cine va învinge, participarea la spartachiadă încurajează oamenii să ducă un mod de viaţă sănătos. Anul viitor, intenţionăm să extindem programul şi să invităm la spartachiadă familii întregi de sportivi, aşa ca alături de mame şi taţi să poată participa şi copiii”, a declarat, la rândul său, vicepreşedintele CNSM, Mihail Hîncu.
Intenţia de a antrena în competiţii toţi membrii familiei a fost parţial realizată de primarul oraşului Vadul lui Vodă, Iurie Onofreiciuc. Edilul-șef a participat la spartachiadă împreună cu fiul său. Ce-i drept, aceştia au reprezentat sindicate diferite.
Sportul devineo necesitate vitală
„Sindicatele au făcut o tradiţie de a-şi desfăşura spartachiadele la bazele de odihnă din Vadul lui Vodă. La aceste competiţii se adună oameni din întreaga republică şi după asta neapărat vin la noi la odihnă cu toată familia. Organizarea acestor întreceri sportive contribuie la dezvoltarea oraşului Vadul lui Vodă, în calitate de staţiune balneară. Mai mult, în cadrul spartachiadei, sindicaliştii îşi fac noi prieteni, cunoştinţe, aici se leagă relaţii, se fac înţelegeri, inclusiv de afaceri”, spune primarul.
Spartachiada CNSM se bucură de susţinerea Comitetului Naţional Olimpic și Sportiv al Moldovei (CNOS). Potrivit preşedintelui acestuia, Nicolae Juravschi, toţi campionii olimpici, premianţi, sportivi au trecut prin societatea sindicatelor.
„Totodată, este o frumoasă acţiune de sport în masă, spune Nicolae Juravschi. Iată de ce noi nu putem rămâne deoparte. Vedem evoluţia acestui eveniment. Pe an ce trece, tot mai multe persoane participă la spartachiadă. Acest lucru contribuie nu doar la promovarea unui mod de viaţă sănătos, nu doar la dezvoltarea sporului. Acţiunile respective mai constituie şi un proces educaţional, de cultură. Avem nevoie de sportul în masă, pentru ca oamenii să se dezvolte în mod armonios”.
Potrivit secretarului confederal al CNSM, Nicolai Suruceanu, caracterul de masă în sport este unul dintre principalele principii ale mişcării olimpice. „În fiecare familie, fiecare întreprindere, fiecare localitate existau propriile tradiţii sportive. Bogăţia oricărei ţări şi prosperarea ei rezidă în sănătatea naţiunii. Acum, toată lumea stă la calculatoare şi sportul, modul de viaţă activ, este mai important ca oricând. Sportul devine o necesitate vitală”, este convins Nicolae Suruceanu.
Sindicatul Lucrătorilor din sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” este un participant permanent la spartachiadă, dar şi un tradiţional deţinător al locurilor de frunte. „Avem colective muncitoreşti şi nu prea avem tineret în ramură, dar oamenii participă cu cea mai mare plăcere la competiţii. Acest lucru îi coalizează, îi motivează, îi face mai solidari”, este sigură preşedinta sindicatului, Ana Selina.
Factorul care ne unește
Sindicatul Lucrătorilor din Industria Uşoară participă la Spartachiada CNSM pentru prima dată. „Avem în echipă oameni simpli. Hamali, muncitori de la conveier, şefi de secţie. Nu avem aşi ca alte sindicate, dar oricum am venit să participăm”, spune preşedinta sindicatului, Nadejda Rusnac.
„Facem antrenamente de volei de două ori pe săptămână, spune Nadejda Axionova, care reprezintă Sindicatul Lucrătorilor din Cultură. Însă ne-a venit foarte greu să completăm echipa de femei. Cu unele fete am făcut cunoştinţă chiar aici. Ele au venit din diverse raioane ale ţării, echipa se formează şi se consolidează direct pe terenul de joc”.
„Încercăm să jucăm fotbal cel puţin o dată pe săptămână. La celelalte probe sportive nu reuşim să o facem atât de des. Însă vom munci în acest sens. Vedem că nu suntem la nivel cu alţi băieţi. Ne-a deranjat acest lucru. Avem un colectiv tânăr, aşa că trebuie să acumulăm experienţă. Recent, la uzină a fost utilată o încăpere unde s-a instalat o masă de tenis. Practicăm tenisul de masă, ne pregătim deja pentru spartachiada viitoare”, spune Victor Vais, care participă la competiţii din partea Sindicatului Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile şi Maşini Agricole.
„Avem concurenţi puternici aici”, susţine Vitalie Cebanu, care reprezintă la competiţiile de dame Federaţia Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „Sindicons”. Jocul de dame este proba care îmi menţine tonusul profesional. Specialitatea mea este legată de ştiinţele exacte. Eu fac calcule şi măsurări. Jocul de dame mă ajută să mă concentrez şi să gândesc logic. Există şi o pasiune, un spirit de concurenţă, la fel ca şi în orice alt sport. Important nu este dacă ai învins sau ai pierdut, contează procesul”.
Învingătoare a Spartachiadei CNSM din anul curent a fost desemnată echipa Federaţiei Sindicatelor „Sindlex”. Locul doi i-a revenit Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, iar locul trei – echipei Sindicalului Lucrătorilor din sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”. Finaliştii au fost premiaţi cu diplomele şi cupe ale CNSM şi CNO RM
Rezultatele spartachiadei
Volei
Bărbaţi. Locul I – Federaţia „SindLEX”, locul II – Sindicatul „Sănătatea”, locul III – FSCRE
Femei. Locul I – Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei, locul II – Federaţia „SindLEX”, locul III – Sindicatul „Sănătatea”
Alergări
Bărbaţi. Locul I – Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei (Alexandru Cruşelnicov), locul II – Federaţia „SindSilva” (Nicolae Rusu), locul III – Federaţia „SindASP” (Mihail Adam)
Femei. Locul I – Sindicatul „Sănătatea” (Olga Neamţu), locul II – Federaţia „SindASP” (Diana Railescu), locul III – FSCRE (Doiniţa Babalâc)
Minifotbal
Locul I – Sindicatul „Sindindcomservice”, locul II – FSCRE, locul III – Federaţia „SindSilva”
Ping-pong
Locul I – Federaţia „SindASP”, locul II – Federaţia „SindLEX”, locul III – Federaţia „Sindicons”
Joc de dame
Locul I – Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei, locul II – Sindicatul „Sănătatea”, locul III – Federaţia „SindLEX”
Şah
Locul I – Federaţia „SindLEX”, locul II – Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei, locul III – Federaţia „SindASP”
Ştafeta olimpică
Locul I – Federaţia „SindASP”, locul II – FSCRE, locul III – Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei
Tragerea otgonului
Locul I – Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei, locul II – Federaţia „Sind-LEX”, locul III – Federația „SIBA”
Premii speciale
Cea mai originală echipă – Federaţia „SindASP”,
Cel mai în vârstă participant – (Albert Ivanov) Sindicatul Lucrătorilor din Cultură,
Cel mai tânăr participant – (Natalia Cristea) Federaţia „Sindicons”.