30 mai 2024
Chisinau
Social

Evaluarea condițiilor de muncă nefavorabile și stabilirea compensațiilor

Loading
Social Evaluarea condițiilor de muncă nefavorabile și stabilirea compensațiilor
Evaluarea condițiilor de muncă nefavorabile și stabilirea compensațiilor
pixabay.com

În șirul activităților desfășurate recent de către activul sindical din raionul Rezina se înscrie armonios și semina­rul cu genericul „Evaluarea condițiilor de muncă și stabilirea sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile”.

La eveniment au participat 65 de per­soane, sindicaliști, lideri ai organizațiilor teritoriale de ramură, responsabili pentru securitate și sănătate în muncă de la diferite întreprinderi, dar și jurnaliști din mass-me­dia locală.

În debutul activității, Vera Platon, re­prezentantul CNSM în teritoriu, a salutat asistența, formulând și obiectivele semina­rului. Formatorii de la CNSM Vasile Siloci și Vladimir Gorban i-au informat pe participanți despre aplicarea noilor abordări în materie de securitate în muncă pentru eliminarea factorilor de risc; fișa expres de atestare a locului de muncă și acordarea sporului de salariu pentru condiții nocive; evaluarea fac­torilor de risc la locul de muncă.

De asemenea, ei au vorbit detaliat des­pre Regulamentul sanitar privind modul de cercetare și stabilire a diagnosticului de boală sau intoxicație profesională, suprave­gherea sănătății persoanelor expuse acțiunii factorilor profesionali de risc; despre acor­darea primului ajutor în caz de accidentare la locul de muncă.

Vasile Siloci a relevat etapele de atestare a locurilor de muncă, enumerând treptele procesului, pentru ca acesta să se încadreze în prevederile legislației Republicii Moldova. Pentru evaluarea factorilor de risc la locul de muncă, prin ordin, angajatorul reglemen­tează acțiunile ținând cont de întreaga acti­vitate a întreprinderii.

Participanții la seminar le-au adresat for­matorilor mai multe întrebări referitoare la temă, primind răspunsuri și explicații cali­ficate. La final, ei au menționat că, pentru

consolidarea cunoștințelor căpătate în acea-stă zi și aplicarea lor cu succes în practică, este nevoie de continuitate, solicitând aju­tor metodic în scopul perfectării corecte a documentației respective în cadrul enti-tăților economice.

 

Aculina POPA,

președinta Consiliului ramural Rezina al FSLC

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand