În câțiva ani, Republica Moldova ar putea avea interconectare a sistemelor electroenergetice cu România. Un proiect în acest sens este acum în faza de studiu de fezabilitate, iar dacă experții în domeniu vor da aviz pozitiv, în câțiva ani, țara noastră va avea interconectare asincronă a rețelelor electrice cu România.
Potrivit specialiștilor în domeniu, acest proces va permite Republicii Moldova participarea la piața europeană a energiei electrice, prin intermediul Rețelei Europene a Operatorilor Sistemelor de Transport al Energiei Electrice.
Pentru moment, are loc elaborarea studiilor de fezabilitate, care includ analize tehnice, economice, comerciale, sociale și de mediu, dar și alte studii în acest sens, la care participă experți și responsabili în domeniu, oficiali guvernamentali și poli-ticieni, autorități locale și regionale, orga-nizații neguvernamentale, comunitatea locală etc.
Valoarea proiectului se ridică la suma de 200 de milioane de euro, bani care urmează să fie contractați de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și de la alți investitori.
Impactul social
„Proiectul are mai multe faze. Acum este cea de determinare, de analiză a fezabilității lui tehnice, economice și din punct de vedere al impactului de mediu și social, care a durat circa un an de zile. Urmează etapa în care dezvoltatorul, „Moldelectrica” sau ce entitate se va stabili în final, va căuta finanțare ca să implementeze proiectul. În momentul acela se va începe etapa următoare, de
luare a vizelor pentru construire și de dezvoltare a proiectului tehnic efectiv, pe care am estimat-o că va dura doi ani, după care urmează etapa de construire, care poate dura câțiva ani și pe urmă, perioada de exploatare”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, Claudia Tomescu, coordonator pe partea de evaluare de mediu și impact social în „Proiectul de interconectare a sistemelor electroenergetice R. Moldova – România”.
Proiect necesar
În opinia șefului Serviciului regimuri electrice a Întreprinderii de Stat „Moldelectrica”, este vorba de un proiect care a fost inclus în Strategia Republicii Moldova de interconectare a sistemelor Republicii Moldova și Românei. „Este bun pentru Republica Moldova, pentru că va deschide posibilitatea de a achiziționa energie electrică de pe alte piețe din Europa, lucru care nu a fost posibil până acum din punct de vedere tehnic. Noi vom crea posibilitatea tehnică pentru rețeaua de transport și mai departe furnizorii urmează să distribuie. Este necesar un asemenea proiect, iar studiul acesta urmează să demonstreze”, ne-a spus Iurie Cazacu, șeful Serviciului regimuri electrice de la ÎS „Moldelectrica”.
Și sindicaliștii, care au participat la aceste discuții, susțin că este un proiect bun pentru Republica Moldova.
„Interesul este de a afla dacă proiectul care a fost propus va avea un impact favorabil asupra consumatorilor. Acesta este interesul nostru principal, apărarea drepturilor consumatorilor. Sigur, depinde de cel care va investi și cum își va construi politica de rambursare a investițiilor. Pornind de la faptul că vom fi pe o piața concurențială, vor exista mai mulți furnizori de energie electrică, față de actuala situație, când avem doar doi, va fi un mediu concurențial mai mare, iar aceasta va conduce la faptul că prețul de procurare a energiei va fi mai mic și, drept rezultat, s-ar putea să avem un tarif mai mic.
Până la urmă, pot fi create noi locuri de muncă, salarii, cu un beneficiu economic și social pentru țară”, ne-a spus Sergiu Iurcu, şef adjunct al Departamentului protecţie social-economică al CNSM.