Interviu cu Elena Țîbîrnă, director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale.
– De curând a fost Ziua lucrătorului din sfera protecției sociale a populaţiei. Ce au însemnat primii 20 de ani de activitate a Casei Naționale de Asigurări Sociale?
– Anul acesta am avut o sărbătoare dublă: 20 de ani de la fondarea instituției care realizează politica statului în domeniul asigurărilor sociale. A doua mare sărbătoare este că, printr-o hotărâre de guvern, a treia duminică din luna septembrie noi o marcăm ca Ziua lucrătorului din sfera protecției sociale a populației. Protecția socială este un domeniu sensibil, unde sunt antrenați doar specialiști care au o inimă mare și o atitudine binevoitoare față de cetățeni. Cu părere de rău, în activitatea dată tinerii care vin nu se rețin timp îndelungat, fiindcă este un domeniu care implică foarte mare grijă de persoanele în etate, iar salariul lasă de dorit. Din cauza aceasta, în prezent avem peste 20% de locuri vacante la nivel de țară. Este greu de activat în CNAS, pentru că această profesie nu se învață la nici o instituție de învățământ universitar. Echipa este cea mai importantă verigă în activitatea oricărei instituții.
– Cum s-a activat în perioada pandemică?
– Situația pandemică ne-a luat prin surprindere pe toți, inclusiv sistemul de protecție socială. Dar noi ne-am adaptat repede. Chiar de la început aveam deja câteva servicii prestate online. E vorba de serviciile pentru familiile cu copii. Beneficiarii fac parte din categoria tinerilor și se descurcă mai bine cu sistemul informațional, cu mijloacele IT și am elaborat un set de e-cereri pentru toate tipurile de indemnizații pe care le pot solicita. Ulterior, ne-am axat și pe persoanele în etate și am mers pe reexaminarea pensiilor. În 2020, am avut cozi enorme la ghișee, specialiștii din casele teritoriale făceau față cu greu fluxului de persoane care se adresau. Am decis să facem e-cerere și pentru persoanele în etate. Din numărul total de cereri de reexaminare depuse până în prezent, 40% au fost depuse online. Împreună cu ministerul de resort, vom implementa și e-cerere pentru stabilirea inițială a dreptului la pensie pentru vârstă și dizabilitate, începând cu 1 ianuarie 2022, dacă va trece cadrul normativ. Serviciul este disponibil și pentru cetățenii care se află peste hotare. Va fi prestat cu aplicarea semnăturii digitale. CNAS poate stabili din oficiu pensii, dar nu considerăm că este corect. Există cazuri când persoana împlinește vârsta de pensionare, dar nu are, de exemplu, 34 de ani stagiu de cotizare, ci doar 32. Atunci poate să mai lucreze doi ani și pe urmă va veni la CNAS. Din această cauză, trebuie să existe dorința consemnată prin semnătură că se solicită dreptul la pensie.
– Explicați-ne, vă rog, care e procedura de majorare a pensiei minime de până la 2000 de lei începând cu luna octombrie anul curent.
– Mai întâi, pensiile vor fi indexate și, începând cu 1 octombrie, tuturor beneficiarilor care vor avea pensia mai mică de 2000 de lei, li se va majora. Dar să fie clar, 2000 de lei este plafonul minim doar pentru persoanele care au realizat un stagiu total de cotizare. Pentru cei cu un stagiu de cotizare mai mic va fi calculat proporțional, pornind de la contribuțiile achitate.
– Formula de calcul îi avantajează acum pe cei care ies la pensie.
– Da, formula de calcul în vigoare de la 1 ianuarie 2017 este mai avantajoasă, fiindcă noi luăm în calcul tot venitul asigurat realizat după 1999 și valorizat. Dar nu am uitat nici de segmentul vechi. Persoanele respective, de asemenea, au beneficiat de valorizarea venitului asigurat. Pensia în primul rând depinde de venitul din salariul din care se achită contribuții. Poți să ai o vechime de muncă mare, de exemplu, de 42 de ani, dar dacă ai avut un salariu de 1000 de lei, pensie mare de acolo nu iese. Dacă ne vom axa pe creșterea salariului, aceasta va conduce și la sustenabilitatea bugetului de asigurări sociale și statul va putea garanta pensii decente.
– E important ca oamenii să conștientizeze și să nu accepte salariu în plic ca să nu ajungă la vârsta de pensionare și să se plângă că au pensia minimă.
– Cu 1500 de lei salariu declarat, persoana nu poate trăi și atunci când iese la pensie și se plânge că nu-i ajung bani de trai, apare întrebarea: tu din ce ai trăit toată perioada asta? Da, statul îți dă acum o pensie de 2000 de lei, având stagiul deplin. Și atunci noi depistăm că da, omul atâta declara, dar mai primea câte ceva. În acest caz, ne cerem scuze, dar statul nu dă pensie în plic. Statul îți garantează pensia reieșind din contribuție.
– Cum este colaborarea cu sindicatele, căci aveți multe tangențe?
– Eu, când am fost numită în această funcție, prima întâlnire am avut-o cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și am stabilit anumite direcții de colaborare. Noi avem o organizație sindicală foarte puternică în cadrul CNAS. CNSM este membră a Consiliului de administrație al Casei Naționale de Asigurări Sociale și participă la luarea deciziilor privind planificarea strategică a activității, a obiectivelor pe care le stabilim în comun. Dar caracterul mai specific al echipei noastre ține de salarizare. Protecția socială constituie tangența, numitorul comun pe care îl avem cu sindicatele. Împreună cu CNSM ne luptăm să obținem salarii mai bune pentru specialiștii noștri. Sper că în anul acesta vom reuși. Astfel, nădăjduim să acoperim deficitul de cadre pe care îl resimțim.
P.S. Cu ocazia sărbătorii profesionale, conducerea CNSM transmite urări de bine, sănătate și noi realizări tuturor angajaților din sfera protecției sociale a populației.