Interviu cu Elena Baba, membru al OSP Biroul Vamal Sud, vicepreședinte al Asociației de tineret din cadrul Centrului ramural–teritorial Cahul din domeniul serviciilor publice
– Doamnă Elena Baba, sunteți membru sindical într-o instituție unde domină disciplina, activitatea se desfășoară într-un regim special. Ce înseamnă o organizație sindicală în cadrul organelor vamale?
– Pentru funcționarii vamali, organizația sindicală înseamnă, mai întâi de toate, garanția apărării intereselor legitime ale fiecărui angajat, siguranța remunerării corespunzătoare a muncii, asigurarea dreptului la protecția socială și la măsurile specifice de protecție a sănătății și securității, având în vedere statutul special al serviciului public prestat.
Funcționarii vamali sunt angajați care zi de zi sunt expuși la diverse riscuri, având în vedere programul de lucru (inclusiv nocturn), contactul permanent cu cetățeni și cu agenți economici, amplasarea posturilor de muncă (unele posturi vamale sunt amplasate la distanțe mari de localități, alte posturi se află în imediata apropiere de zonele de conflict armat (posturile vamale de la frontiera cu Ucraina). Respectiv, anticiparea situațiilor de risc, prevenirea cazurilor speciale și excepționale ce ar putea afecta direct integritatea și sănătatea funcționarilor vamali, precum și protecția nemijlocită a acestora este prioritatea de bază a organelor vamale în materie de management al resurselor umane, sarcină care este posibil de realizat doar cu suportul și în comun cu organizațiile sindicale.
– Câți membri de sindicat sunt în organizația dvs. și care e proporția sindicalizării în colectiv?
– Din numărul total de 238 de angajați, numărul membrilor de sindicat constituie 226 de persoane. Respectiv, ne bucurăm de un nivel de 95% a ratei de sindicalizare în colectiv, ceea ce, din punctul nostru de vedere, nu este puțin!
– Care sunt problemele în legătură cu care aveți nevoie de sprijinul Federației SINDASP?
– În calitate de organizație sindicală primară, conlucrăm activ cu Centrul sindical ramural-teritorial Cahul din domeniul serviciilor publice, reprezentat de președintele acestuia, Maria Cotorobai. Cele mai importante subiecte de conlucrare sunt: menține-rea clauzelor (negocierea) contractului colectiv de muncă, protecția intereselor de muncă ale membrilor Federației SINDASP, inclusiv prin înaintarea propunerilor cu referire la Legea salarizării, cu scopul de a menține nivelul salarizării și contribuirea la motivarea suficientă a funcționarilor vamali, având în vedere că activitatea dată în sectorul public este una cu statut special. Efortul depus de instituție, amplificat de sprijinul Federației SINDASP, au ca efect menținerea echipei de specialiști profesioniști, iar salariul motivant permite asigurarea unui nivel material și social pentru angajați corespunzător efortului și complexității muncii depuse.
Nu în ultimul rând, menționez că am avut parte de sprijinul Federației SINDASP în organizarea și participarea la o serie largă de activități intelectual-distractive, serate, activități și competiții sportive, prin care s-a obținut consolidarea echipei, îmbunătățirea și perfecționarea abilităților de comunicare, precum și manifestarea calității de lider a unor participanți. De asemenea, Federația SINDASP reprezintă un aliat competent în procesul de asigurare a unui nivel sporit al securității și sănătății în muncă.
– Ce a însemnat pentru dvs. Concursul OSP și cum v-a motivat în plan profesional și personal?
– Concursul organizațiilor sindicale primare, pentru mine, a însemnat o provocare frumoasă și utilă. Având în vedere că pe parcursul ultimei perioade am participat activ, împreună cu echipa Biroului Vamal Sud, la toate activitățile social-educative și distractive organizate la nivel teritorial, am considerat oportună valorificarea șansei de a face cunoscut la nivel central implicarea noastră și frumoasele rezultate.
Datorită faptului că am avut parte de o foarte bună organizare (prin ghidarea clară și concretă a condițiilor și modului de participare la concurs), lucru pentru care mulțumim echipei CNSM, parcurgerea etapelor în concurs a fost o experiență plăcută, iar rezultatul final obținut ne-a consolidat și mai mult în cadrul organizației primare și, foarte important, ne-a sporit gradul de încredere, ne-a lărgit perspectivele și, cu siguranță, ne-a ajutat să devenim mai buni în ceea ce facem și mai deschiși către noi experiențe.
– Dvs. ați ieșit învingătoare (locul II) la categoria „Incluziune sindicală”. Ce credeți că v-a deosebit de alți colegi? Puteți să ne descifrați, să ne vorbiți mai pe larg care este semnificația activității pentru care ați fost distinși cu diplomă?
– Incluziunea sindicală, în cazul concursului respectiv, a însemnat: implicare, conlucrare în echipă, efort comun. Consider că un factor important în obținerea premiului l-a constituit nivelul ridicat al ratei sindicalizării în cadrul colectivului (95%, așa cum am menționat anterior), dar factorul decisiv, cu siguranță, l-a constituit rezultatele frumoase obținute în cadrul activităților organizate la nivel local, la care echipa Biroului Vamal Sud a participat activ, dând dovadă de creativitate, entuziasm, coeziune, disciplină și implicare.
Atelierele de lucru pe care le-am prezentat în cadrul concursului și la care am participat în calitate de formator, au fost destinate atât tinerilor sindicaliști din cadrul SINDASP, cât și reprezentanților centrelor sindicale național–ramurare și studenților din zona Cahul. Ca rezultat, s-a obținut consolidarea forțelor sindicale din toate domeniile din raionul Cahul, abordarea problemelor social-economice cu care se confruntă tinerii, cu scopul de a face față provocărilor actuale, inclusiv pe piața muncii.
Sunt mândră de faptul că, prin intermediul acestor evenimente, care au dus inclusiv la promovarea valorilor noastre culturale, s-a oferit posibilitatea ca fiecare participant să-și manifeste creativitatea, ingeniozitatea și calitățile artistice. În acest mod, funcționarii vamali au reușit să se redescopere pe sine și în alte domenii mai creative, iar ca efect, unii colegi au depășit teama de a greși în exprimare și a apărea în public.
Ulterior, am fost plăcut surprinși de valul de aprecieri din partea concetățenilor din comunitate, din zonă, care a fost frumos manifestat pe rețelele de socializare și nu doar.
– Cum vedeți evoluția mișcării sindicale? Ce ar trebui să se mai între-prindă la nivel local, dar și la nivel central, ca sindicatele să fie mai eficiente?
– Având în vedere curentul actual de aliniere a Republicii Moldova la standardele europene în toate domeniile, consider că este necesară acordarea suportului și atenției potrivite procesului de integrare a organizațiilor sindicale naționale în mișcarea sindicală internațională, ceea ce ar însemna cooperare cu organizațiile sindicale din alte țări pentru schimb de experiență în munca sindicală, seminare comune de instruire a activiștilor sindicali, preluarea bunelor practici în domeniu etc.
La nivel local, consider că existența unor strategii durabile de motivare a liderilor sindicali locali, îmbunătățirea continuă a competențelor profesionale ale acestora, aprecierea reușitelor și încurajarea inițiativelor reprezintă calea de evoluare a entităților sindicale locale, care ar încuraja și contribui la creșterea nivelului de sindicalizare în instituții, precum și ar contribui la sporirea calității activităților sindicale desfășurate.