Niciodată lucrătorii medicali nu au avut atât de mare nevoie de sindicat ca în zilele noastre, când aceștia luptă în prima linie împotriva pandemiei Covid-19. Iar Federația Sindicală „Sănătatea”, la rândul ei, oferă tot sprijinul posibil comunității medicale din țară.
Biroului Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” a expediat un apel către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, prin care a solicitat ca personalul medical să fie instruit privind riscurile profesionale și măsurile de protecție împotriva îmbolnăvirii.
De asemenea, de la bun început, liderii sindicali au pus problema asigurării personalului medical cu echipament individual special de protecție, conform cerințelor OMS.
„Întrucât medicii activează în condiții cu risc sporit de contractare a bolii, sindicatele insistă ca medicii să fie supuși examenului medical și testați periodic la coronavirus, să le fie supravegheată sănătatea în permanență, în toate instituțiile din ramură. Fiindcă ați văzut că aproape fiecare a patra persoană infectată cu Covid-19 este din sistemul medical. Și, Doamne ferește, să nu ajungem că nu va avea cine să-i trateze pe pacienți”, a relevat Aurel Popovici, președintele Federației „Sănătatea”.
El a adăugat că, în aceste condiții, un rol important le revine președinților comitetelor sindicale, care trebuie să fie atenți și să informeze reprezentanții Federației „Sănătatea” despre situațiile care pun în pericol viața sau securitatea angajaților din sistemul medical la locul de muncă.
Remunerare corespunzătoare pentru activitate
Chiar la începutul pandemiei de coronavirus, Federația „Sănătatea” și CNSM s-au adresat premierului Ion Chicu și ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, prin care au solicitat respectarea tuturor drepturilor lucrătorilor medicali, a securității muncii, echiparea cu mijloace de protecție, remunerare corespunzătoare pentru activitate în condiții excepționale, pregătirea instituțiilor medicale pentru activitate în timpul pandemiei Covid-19 etc. Testarea prioritară a personalului medical aflat în zone de risc sporit de infectare a fost o cerință ce se regăsește în toate apelurile făcute de sindicate.
În luna aprilie, președintele și vicepreședintele Federației „Sănătatea” au avut o întrevedere cu ministrul Viorica Dumbrăveanu și cu secretarii de stat ai Ministerului Sănătății. Discuțiile s-au axat pe problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate și lucrătorii medicali în combaterea pandemiei Covid-19.
Federația „Sănătatea” și-a reiterat poziția privind acordarea suplimentului de 100% la salariile de funcție tuturor lucrătorilor medicali implicați în diagnosticarea și tratarea pacienților cu Covid-19.
Din păcate, oficialii de la guvernare fac declarații care se bat cap în cap, ca apoi să-și dea cu stângul în dreptul. Deocamdată nu e clar dacă li se va acorda un ajutor unic de 16 mii de lei tuturor persoanelor din sistemul medical care au fost infectate cu Covid-19 la locul de muncă, acestea ridicându-se la peste 1000.
Mai mult decât atât, angajați ai Spitalului Raional Soroca au fost trimiși în șomaj tehnic, ceea ce i-a revoltat pe lucrătorii medicali, care spun că, atunci când a fost nevoie, ei au muncit în prima linie, iar acum sunt obligați să stea acasă și vor primi salarii mai mici.
Testarea personalului medical, aflat în zone de risc sporit, trebuie să fie prioritară
Din Fondul de ajutor reciproc și solidaritate al Federației Sindicale „Sănătatea au fost alocate resurse financiare pentru procurarea echipamentului de protecție, compensarea cheltuielilor de deplasare a angajaților spre serviciu și de la serviciu și alimentarea lucrătorilor medicali, la mai multe instituții.
Doar împreună, fiind solidari, vom putea ieși din pandemia cu care se confruntă întreaga lume.