Institutul Muncii continuă să acorde asistență metodică și logistică în organizarea și desfășurarea activităților educaționale centrelor sindicale național-ramurale și altor structuri din domeniu. Pe parcursul anului, mii de persoane participă la diverse activități educaționale organizate în incinta instituției. Despre acest subiect, dar și despre altele, s-a discutat recent la ședința Consiliului Educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Membrii consiliului au vorbit despre modificarea Concepției educației sindicale a CNSM, a Regulamentului Consiliului Educațional al CNSM și a Regulamentului formatorului sindical. Toate propunerile urmează să fie sistematizate până la sfârșitul acestei luni și propuse spre aprobare la Comitetul Confederal al CNSM.
Un alt punct de pe ordinea de zi a ședinței a fost cel cu privire la modernizarea serviciilor educaționale și de cercetare ale Institutului Muncii al Sindicatelor. Viorel Braga, directorul general al Institutului Muncii, și Dorin Suruceanu, șef al Departamentului educație și cercetare de la Institutul Muncii, au prezentat membrilor Consiliului Educațional al CNSM oferta instituției respective în vederea modernizării educației sindicale.
„Promovarea activității educaționale şi dezvoltarea sistemului educațional al CNSM este o condiție fundamentală pentru crearea organizațiilor sindicale puternice, o necesitate a afirmării, respectării şi apărării eficiente a principiilor şi drepturilor salariaților”, a menționat Dorin Suruceanu. Potrivit acestuia, activitatea educațională a Institutului Muncii se axează pe asigurarea accesului echitabil al liderilor și activului sindical de toate nivelurile la procesul de instruire sindicală prin dezvoltarea permanentă a sistemului educațional existent, orientat spre formarea resurselor umane competitive în cadrul structurilor sindicale.
Unul dintre obiective este formarea resurselor umane competitive
„Scopul acestei activități este schimbarea formării sindicale într-un proces educațional modern, dinamic şi accesibil pentru toți membrii de sindicat”, a adăugat Suruceanu.
Printre sarcinile Institutului Muncii privind modernizarea educației sindicale se numără revizuirea abordării și a mecanismelor de finanțare a educației sindicale, care să impulsioneze relansarea eficientă a proceselor educaționale în cadrul CNSM, inclusiv în Departamentul Educație și Cercetare, ca parte componentă a sistemului educațional al Confederației. Este vorba și de extinderea procesului de formare asupra tuturor structurilor sindicale, ținând cont de specificul, posibilitățile şi necesitățile acestora prin implementarea Proiectului „Formare prin abonament”.
Acesta presupune că, pe parcursul anului de învățământ, conform unui orar anunțat din timp, Institutul Muncii va organiza și desfășura nouă seminare sindicale. Pentru participarea la activitățile respective, centrele sindicale național-ramurale vor trebui să procure, în baza unui contract, unul sau mai multe abonamente anuale, care va asigura doar serviciile de instruire. Deținătorii de abonament, cunoscând din timp temele și perioada de desfășurare a seminarelor, ținând cont de specificul, posibilitățile şi necesitățile de instruire ale membrilor de sindicat, vor avea dreptul să delege un reprezentant la fiecare seminar.
De asemenea, se propune lansarea, în cadrul Institutului Muncii, a Centrului de Ghidare în Carieră „Altius” al CNSM, care va întruni sub umbrela unei unice instituții servicii de ghidare în carieră, inclusiv consultanță, informare și abilitare pentru proiectarea și dezvoltarea unei cariere durabile. Totodată, completarea permanentă și perfecționarea rețelei de formatori sindicali și crearea bazei de date „experți externi”, relansarea proiectelor internaționale de formare „Sindicatul Modern” și desfășurate de Institutul Muncii în calitate de Centru regional de formare sindicală.
Institutul Muncii este centrul educațional al CNSM și înregistrează o istorie de peste 50 ani. Acesta constituie elementul de bază al sistemului educațional sindical al CNSM. Doar în anul 2021 au fost instruiți peste 13 mii de lideri și activiști ai structurilor sindicale.