Identificarea unor mecanisme funcţionale de eficientizare a dialogului social purtat cu reprezentanţii Guvernului şi ai Patronatelor este unul dintre obiectivele principale ale strategiei Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova pentru anii 2017-2022. Afirmaţii în acest sens a făcut Oleg Budza, preşedintele CNSM, la şedinţa de joi a Consiliului General al confederaţiei. În cadrul acesteia au fost aprobate mai multe documente necesare pentru desfăşurarea, pe 7 iunie 2017, a congresului al treilea al CNSM.
Preşedintele CNSM a remarcat că necesitatea ca dialogul social să fie optimizat este dictată, în special, de faptul că problemele abordate de sindicatele din educaţie şi ştiinţă, din sectorul feroviar, cel din construcţii, dar şi din cultură, în dialogul lor cu Guvernul, rămân fără soluţii.
În consecinţă, cel mai important aspect al strategiei sindicatelor pentru perioada următoare se axează pe problema remunerării muncii, a subliniat Oleg Budza. În prezent, Guvernul lucrează la un proiect de unificare a sistemului de remunerare a muncii în sistemul bugetar. În context, pentru sindicate este esenţial să fie rezolvată problema ce ţine de salarizarea decentă a angajaţilor, precum şi de crearea de noi locuri de muncă bine plătite, pentru ca economia naţională să nu rămână foarte curând fără cadre.
Preşedintele CNSM s-a mai referit la o serie de probleme ce vor fi reflectate în strategia sindicatelor pentru perioada următoare. Ele țin de
justiţia socială, economia informală, motivarea apartenenţei sindicale, securitatea şi igiena muncii, politica informaţională a CNSM, drepturile femeilor etc.
Chestiunile de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri au vizat modificarea componenţei nominale a Consiliului General al CNSM, proiectul de modificare a Statutului CNSM şi proiectul Regulamentului Congresului III al CNSM. Subiectele examinate au mai inclus proiectul raportului de activitate al organelor de conducere ale CNSM în vederea realizării Strategiei pe anii 2012-2017 şi obiectivele pentru perioada 2017-2022 etc.
Membrii Consiliului General au adoptat, de asemenea, o declaraţie cu prilejul Zilei Internaţionale a Solidarităţii Oamenilor Muncii – 1 mai.
În cadrul şedinţei de joi a avut loc şi o ceremonie de comemorare a salariaţilor-membri de sindicat decedaţi în urma accidentelor de muncă produse în 2016. În debutul acesteia, a fost oficiată o slujbă de pomenire a victimelor în cauză.
Evenimentul a fost organizat în mod tradiţional în preajma Zilei Mondiale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, consemnată pe 28 aprilie. În acest an, genericul zilei respective este „Optimizarea colectării şi utilizării datelor privind securitatea şi sănătatea în muncă”.
În context, Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM, a apreciat că a fost corectă decizia de constituire a Inspectoratului Sindical de Muncă. Astfel, datele statistice denotă că, în urma acestui fapt, numărul tragediilor produse la locul de muncă al salariaţilor-membri de sindicat s-a micşorat. Un lucru binevenit este şi conlucrarea experţilor din cadrul acestei structuri cu inspectorii de stat ai muncii, pentru a fi create condiţii normale de lucru şi a fi înlăturaţi factorii de nocivitate.
La rândul său, Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Sindical de Muncă, a menţionat că, în 2016, experţii sindicali au participat la cercetarea a 35 de accidente de muncă. Cinci dintre acestea s-au soldat cu decesul aceluiaşi număr de salariaţi-membri de sindicat, 13 au fost calificate ca accidente de muncă grave, iar două – cu incapacitate temporară de muncă. Alte 15 incidente în urma cărora şi-au pierdut viaţa 15 salariați-membri de sindicat au fost calificate drept accidente în afara muncii.
De menţionat că familiile celor care şi-au pierdut viaţa la locul de lucru beneficiază de ajutoare materiale din partea CNSM.