19 aprilie 2024
Chisinau
Sanatate

Efectele nocive ale detergenților

Loading
Sanatate Efectele nocive ale detergenților
Efectele nocive ale detergenților
edelweiss-n.ru

Trebuie să recunoaștem că detergenții din comerț sunt foar­te îmbietori. Miros îmbătător, culori frumoase și sunt atât de bine promovați în spoturile publicitare ca fiind indispen­sabili în lupta cu murdăria și este imposibil să nu îi cumpă­răm. Dar oare câți dintre noi s-au întrebat dacă sunt aceste produse sănătoase și nu dău­nează sănătății și mediului în­conjurător?

Ecologiștii trag un semnal de alarmă și ne spun că aceste produ­se nici pe departe nu sunt sănătoa­se, conțin foarte multe substanțe toxice, în consecință, utilizarea lor ne poate îmbolnăvi treptat și ire­cuperabil.

Potrivi Mariei Sandu, cercetător științific, coordonator la Institutul de Ecologie și Geografie, majo­ritatea detergenților de pe piață sunt compuși din substanțe chimi­ce rezistente la acțiunea factorilor biologici. Astfel, în momentul în care aceștia intră în contact cu apa și mediul înconjurător, sunt foarte greu de eliminat și pot crea pro­bleme serioase pentru mediul ac­vatic. Mai mult de atât, cercetătorii au avertizat în nenumărate rânduri că solurile agricole sunt tot mai afectate, pe lângă pesticide, cu sulfat de alchilbenzen, substanță întâlnită în detergenții anionici, cei mai bine vânduți la nivel mondial.Potrivit Eudochiei Tcaci, șefă de direcție din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, dintre toate componentele, cele mai to­xice sunt fosfaţii, adăugaţi în de­tergenţi pentru a reduce duritatea apei. „Surfactanții sunt cancerigeni și pot provoca iritații cutana­te, oculare, probleme ale ficatului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand