28 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Durata zilei de muncă din ajunul sărbătorilor nelucrătoare. Durata pauzei de masă

Loading
Cetăţeanul şi legea Durata zilei de muncă din ajunul sărbătorilor nelucrătoare. Durata pauzei de masă
Durata zilei de muncă din ajunul sărbătorilor nelucrătoare. Durata pauzei de masă
corporativ

Foto: askmen.com

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Durata zilei de muncă din ajunul sărbătorilor nelucrătoare

 

guestion

Dacă la unitate nu există contract colectiv de muncă, durata zilei de muncă din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare este mai redusă?

 

Patricia Vultur, Chișinău

 

Potrivit art. 102 din Codul muncii, durata zilei de muncă (a schimbului) din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare se reduce cu cel puţin o oră pentru toţi salariaţii, cu excepţia celor cărora li s-a stabilit durata redusă a timpului de muncă sau ziua de muncă parţială. Însă durata concretă redusă a zilei de muncă din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare se stabileşte în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern al unităţii sau în ordinul (dispo­ziţia, decizia, hotărârea) angajatorului, emis cu consultarea prea­labilă a reprezentanţilor salariaţilor.

 

Durata pauzei de masă şi timpul acordării acesteia

 

guestion

Doresc să aflu dacă pauza de masă se include în tim­pul de muncă.

 

Aliona Țînțari, Ialoveni

 

Art. 107 din Codul muncii prevede că, în cadrul programului zil­nic de muncă, salariatului trebuie să i se acorde o pauză de masă de cel puţin 30 de minute. Durata concretă a pauzei de masă şi timpul acordării acesteia se stabilesc în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern al unităţii.

Însă pauzele de masă, cu excepţiile prevăzute în contractul co­lectiv de muncă sau în regulamentul intern al unităţii, nu se includ în timpul de muncă.

Ținem să menționăm că, la unităţile cu flux continuu, angajato­rul este obligat să asigure salariaţilor condiţii pentru luarea mesei în timpul serviciului la locul de muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand