Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova (FSSM) a început lucrul la Convenția colectivă (nivel de ramură) pentru anii 2022-2025. Actuala Convenție urmează să expire la finele anului curent.
Pentru început, s-au întrunit într-o ședință de lucru membrii Comisiei pentru elaborarea proiectului respectiv. În cadrul reuniunii, membrii Comisiei au evaluat modul de realizare a prevederilor Convenției colective pe anii 2018-2021 și au prezentat propunerile preliminare pentru a fi incluse în noul proiect.
Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Federația Sindicală „Sănătatea” au solicitat, printr-o scrisoare comună, adresată conducătorilor instituțiilor medicale, de învățământ și președinților comitetelor sindicale, să evalueze realizarea prevederilor Convenției actuale și să înainteze propuneri pentru proiectul Convenției colective (nivel de ramură) pe anii 2022-2025.
Imperativul elaborării documentului menționat derivă din necesitatea menținerii păcii sociale în colectivele de muncă, a realizării măsurilor coordonate privind dezvoltarea și perfecționarea ramurii ocrotirii sănătății din țară, apărarea drepturilor și intereselor profesionale, economice, de muncă, sociale, colective și individuale minime pentru salariații din instituțiile medicale, farmaceutice, de învățământ și alte instituții din sistemul sănătății.
Vizite în colectivele de muncă
Pentru ca, în context, Convenția colectivă pentru anii 2022-2025 să întrunească în ea doleanțele, necesitățile întregii ramuri medicale, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, Aurel Popovici, a dat startul unei serii de descinderi în colectivele de muncă. Astfel, a fost efectuată o vizită de lucru la Spitalul Raional Călărași, în cadrul căreia s-a discutat cu personalul medical despre situația actuală din instituție.
În timpul întâlnirii au fost enunțate mai multe probleme, a căror soluționare necesită implicarea autorităților atât la nivel local, cât și central. Printre acestea au fost menționate: dificultățile financiare, insuficiența de cadre și lacunele în legislația din domeniu. De asemenea, s-a discutat despre Convenția colectivă, care expiră la finele acestui an, și s-au lansat propuneri pentru cea nouă.
Totodată, președintele organizației sindicale din cadrul Spitalului Raional Călărași, Irina Triboi, a prezentat un raport de activitate pe anul 2020. IMSP Spitalul Raional Călărași are un personal de 243 de angajați. În prezent, în spital nu sunt tratate persoane infectate cu Covid-19.
S-a făcut schimb de idei cu privire la proiectul Convenției colective (nivel de ramură) pe anii 2022-2025, au avut loc întâlniri și discuții cu specialiștii din asistență medicală stomatologică.
„Serviciile stomatologice constituie o parte componentă și indispensabilă a asistenței medicale specializate de ambulatoriu și au un rol deosebit de important în asigurarea sănătății generale a populației”, a menționat Aurel Popovici, președintele FSSM.
Prin Convenția colectivă se urmărește dezvoltarea și modernizarea ramurii sănătății. Aceasta constituie un instrument eficient de comunicare, negociere, facilitare a unor drepturi pentru personalul medical, dar servește și ca pârghie de fortificare a calității serviciilor medicale pentru managerii instituțiilor medico-sanitare. În document sunt stipulate obligațiile, dar și drepturile, condițiile de salarizare și activitatea de zi cu zi a lucrătorilor medicali. Prevederile din acesta urmează să se regăsească în contractele colective de muncă din fiecare organizație din ramură. Convenția Colectivă este obligatorie pentru aplicare în toate unitățile din sectorul sănătății din țară, indiferent de tipul de proprietate și de forma juridică de organizare.