29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Dreptul salariaţilor la o muncă decentă, promovat de sindicate

Loading
Без рубрики Dreptul salariaţilor la o muncă decentă, promovat de sindicate
Dreptul salariaţilor la o muncă decentă, promovat de sindicate

 

 

campanie-de-informare

Foto: vocea.md

O campanie de infor­mare cu genericul „Mun­că decentă prin drepturi respectate!” a fost lansa­tă, miercuri, la Orhei, şi este desfăşurată, în peri­oada 8-11 octombrie, în mai multe oraşe ale ţării noastre de reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Mol­dova.

 

Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a menţionat, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei, că ţara noastră trece, în prezent, printr-un proces de îmbătrânire rapidă a populaţiei, pe fondul mi­graţiei forţei de muncă, în special tinere, şi al proble­melor social-economice.

„Noi avem drept scop să atragem tinerii în sin­dicate, pentru a-i pregă­ti pe cei care ne vor lua locul atunci când vom îmbătrâni, şi vrem să ne asigurăm că ei îşi vor cu­noaşte drepturile. Toto­dată, dorim ca salariaţii să fie informaţi, să ştie ce prezintă sindicatele, cu ce se ocupă, cum promovea­ză drepturile şi interesele angajaţilor”, a specificat Oleg Budza.

Preşedintele CNSM a accentuat că practica organizării campaniilor de informare este una europeană. În urma ac­tivităţilor de acest gen, desfăşurate în ultimii doi ani, au fost înregistrate unele rezultate îmbucu­rătoare. Astfel, în 2013, pentru prima dată în ul­timii cinci ani, la sindica­te au aderat peste 4000 de salariaţi tineri. „Este un semnal bun care de­monstrează că tinerii au conştientizat necesitatea de a le fi protejate drep­turile. Dacă oamenii nu-şi cunosc drepturile care trebuie să le fie garantate, nici nu se pot bucura de ele”, a apreciat preşedin­tele CNSM.

 

g_cnsm

Un grup numeros de tineri a aderat, pentru prima dată în ultimii cinci ani, la sindicate

 

Potrivit preşedintelui CNSM, aceste rezultate se datorează campaniilor informaţionale, dar şi lucrului activ desfăşurat de sindicate în teritoriu. Obiectul informării îl constituie dreptul oamenilor la muncă, eforturile de contracarare a fenomenului legat de salariile „în plic”, respectarea normelor de securitate şi sănăta­te în muncă, îmbunătăţirea sala­rizării, perfecţionarea sistemului de pregătire profesională etc.

„Republica Moldova a ales vectorul european şi noi trebuie să corespundem cu toţii cerinţe­lor şi standardelor europene, iar în această direcţie mai avem încă mult de muncit. Sindicatele luptă pentru majorarea salariului mi­nim pe ţară pentru a atinge nive­lul european recomandat, dar şi împotriva achitării salariilor „în plic”, a remarcat Oleg Budza.

Vorbitorul a adăugat că, la o recentă întâlnire cu reprezentan­ţii unei misiuni a Fondului Mo­netar Internaţional, conducerea CNSM a discutat mai multe pro­bleme, printre care şi cea a es­chivării a circa 40 la sută dintre angajatori de la plata impozitu­lui pe venitul persoanelor fizice. Sindicatele optează pentru aceea ca salariile să fie trecute integral în documentele contabile, iar angajaţii să beneficieze de toate drepturile care le sunt garantate prin lege.

Oleg Budza a mai subliniat că sindicatele depun eforturi şi în direcţia soluţionării probleme­lor tinerilor, precum şi a apărării drepturilor acestora. Discuţii în acest sens sunt purtate în per­manenţă, iar în consecinţă se aşteaptă să fie operate unele mo­dificări în legislaţie, favorabile tinerilor şi benefice pentru ţara noastră în întregime.

 

Tinerii, între oportunități și debusolare

 

În cadrul aceleiaşi lansări, preşedinta Consiliului de Tine­ret al CNSM, Stela Stratila-Sîr­bu, a menţionat că cea de-a patra campanie de informare este de­dicată, în special, tinerilor, care sunt viitorul ţării noastre.

„Scopul nostru principal este de a face ca tinerii să nu dorească să plece în străinătate. Noi vrem să-i ajutăm să înţeleagă că şi la baştină sunt oportunităţi destul de mari pentru a ne perfecţiona şi a munci. Probabil că timpurile în care trăim ne fac să fim de­busolaţi, să avem o frică de ceea ce ne aşteaptă”, a afirmat Stela Stratila-Sîrbu.

Preşedinta Consiliului de Ti­neret al CNSM şi-a exprimat spe­ranţa că mulţi dintre tinerii care vor fi informaţi în cadrul acestei campanii vor decide să rămână la baştină pentru a încerca să-şi câştige existenţa alături de pă­rinţii lor. În context, Stela Stra­tila-Sîrbu a îndemnat tinerii să se adrese cu diversele probleme ce îi preocupă la sindicate prin intermediul tuturor canalelor accesibile de comunicare.

La rândul său, preşedintele Consiliului interrramural al sin­dicatelor din raionul Orhei, Ale­xandru Malai, a opinat că tinerii au nevoie acum, mai mult ca ni­ciodată, să ştie multe, să cunoas­că legislația.

„Un om informat e mai pu­ternic, mai ales atunci când este vorba despre drepturile şi inte­resele salariaţilor. Este un lucru sfânt şi orice stat de drept se ba­zează, în primul rând, pe faptul că legea trebuie să fie mai întâi cunoscută, iar apoi şi respecta­tă”, a concluzionat Alexandru Malai.

Campania de informare cu genericul „Muncă decentă prin drepturi respectate!” este orga­nizată în contextul Zilei Mondia­le a muncii decente. Programul acţiunii mai cuprinde oraşele Soroca, Drochia, Râşcani, Edi­neţ, Briceni, precum şi munici­piul Bălţi.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand