Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 (22) 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Dreptul la asistenţă juridică garantată de stat
Cine poate beneficia în mod gratuit de asistență juridică garantată de stat?
Boris Popa, Chișinău
Potrivit art. 6 din Legea nr.198 din 26.07.2007, dreptul la asistenţă juridică garantată de stat se acordă cetăţenilor Republicii Moldova în limitele stabilite de legea respectivă.
În acest sens, art. 19 al aceleiași legi dispune că asemenea drept îl au persoanele care:
a) au nevoie de asistenţă juridică pe cauze penale şi interesele justiţiei o cer, însă nu dispun de mijloace pentru a plăti acest serviciu;
b) au nevoie de asistenţă juridică de urgenţă în cazul reţinerii în cadrul unui proces penal sau al unei proceduri contravenţionale;
c) au dreptul la asistenţă juridică obligatorie în temeiul art. 69 alin. (1) pct. 2)–13) din Codul de procedură penală;
d) au dreptul la asistenţă juridică obligatorie în temeiul art. 77 lit. a), b), c) din Codul de procedură civilă;
e) au nevoie de asistenţă juridică în cauze contravenţionale, civile şi de contencios administrativ, însă nu dispun de mijloace pentru a plăti aceste servicii.
Reducerea în masă a salariaţilor
În ce cazuri angajatorul poate să purceadă la reducerea în masă a locurilor de muncă?
Ion Găină, Hâncești, activist sindical
Reducerea în masă a locurilor de muncă atrage după sine concedierea mai multor salariați. Legislația prevede mai multe reglementări sau chiar anumite proceduri cu caracter de protejare a salariaților supuși, în asemenea caz, concedierilor.
Reducerea în masă a locurilor de muncă este condiționată sau poate avea loc ca urmare a reorganizării sau lichidării unității.
În acest sens, art. 88, alin. (1), lit. i) din Codul muncii dispune că, în cazul în care reorganizarea sau lichidarea unităţii presupune reducerea în masă a locurilor de muncă, angajatorul va informa în scris, cu cel puţin trei luni înainte, despre acest lucru organele sindicale din unitatea şi ramura respectivă şi va iniţia negocieri în vederea respectării drepturilor şi a intereselor salariaţilor. Criteriile vizând reducerea în masă a locurilor de muncă se stabilesc prin convenţiile colective. Actualmente, astfel de criterii sunt stabilite prin Convenția colectivă nr. 11 din 28.03.2012 (nivel naţional) Cu privire la criteriile de reducere în masă a locurilor de muncă (publicată la 20.07.2012 în Monitorul Oficial nr. 149-154 art. nr. 570).
Mai mult decât atât, art.4 din Convenţia colectivă nr. 11 (nivel naţional) din 2012 în acest sens prevede că „Unitatea în care au avut loc concedieri în masă şi care, după o perioadă de timp, îşi reia activitatea, are obligaţia, în conformitate cu art. 11 alin. (5) din Legea nr.102 din 13.03.2003 privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, să informeze salariaţii concediaţi despre reangajare, aceştia urmând să se prezinte la unitate în termen de 15 zile calendaristice de la data informării”.