23 aprilie 2024
Chisinau
Cultura

Două zile de spirit naţional la festivalul “Gustar”

Loading
Cultura Două zile de spirit naţional la festivalul “Gustar”
gustar

Foto: vocea.md

Bucate tradiţionale, muzică live şi ateliere meşteşugă­reşti. Toate au fost prezente la cea de-a patra ediţie a festi­valului „Gustar”. Evenimen­tul a avut loc în rezervaţia cultural – naturală „Orheiul Vechi”. Anual, festivalul re­uşeşte să adune aproximativ 10.000 de vizitatori.

 

Şi în acest an, festivalul Gustar a adunat sute de oameni care s-au bu­curat de locurile pitoreşti şi muzică bună. În premieră, ediţia a patra a festivalului a venit cu un colţişor dedicat iubitorilor de carte. Cei care îşi doreau să se delecteze cu vreun citat notoriu, o puteau face chiar pe loc.

“Îmi place ideea. Chiar dacă unii zic că aici nu vii să citeşti, dar să te bucuri de privelişte, cel puţin, poți să achiziţionezi o carte bună”, spune Maria, una dintre vizitatoarele festi­valului.

Alţii s-au înarmat cu camere foto, adidaşi şi au explorat stâncile din partea locului. Oamenii au avut posi­bilitate să asculte nu doar muzică live, dar să participe şi la diverse ateliere de meşteşugărit, activități creative, expoziții de artă. Vasile Gonciar din satul Hogineşti, Călăraşi, este olar de meserie. El a venit la festival pentru a învăţa doritorii arta olăritului. “Sunt aici pentru a-mi împărtăşi pasiunea. Dacă pui suflet, orice lucru îți reu­şeşte. Desigur, cei mai interesaţi sunt copiii, dar nici maturii nu se dau la o parte”, spune Vasile Gonciar.

 

gustar-2

Foto: vocea.md

 

În cadrul festivalului, au fost am­plasate tarabe, unde vizitatorii găseau diferite obiecte din lemn şi ceramică, ii tradiţionale, bijuterii handmade, dar puteau şi să încerce diferite in­strumente populare.

Majoritatea participanților au de­cis să rămână pe întreaga durată a festivalului. Dacă unii au ales pen­siunile turistice din regiune, alţii au optat pentru un cort instalat chiar în centrul complexului cultural. Pe parcursul evenimentului, mai mul­te echipaje de patrulare au asigurat securitatea celor prezenți la festival. ”Mi-am adus toţi prietenii, o să as­cultăm muzică bună, o să mâncăm sarmale şi o să dormim în cort. Deşi prietenei mele nu-i place ideea, e o dată în an”, spune zâmbind Alexei.

 

gustar-1

Foto: vocea.md

 

La eveniment au participat mai mulţi oficiali din Guvern. A fost pre­zent premierul Iurie Leancă, însoţit de ministrul Agriculturii şi Indus­triei Alimentare, Vasile Bumacov, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi şi ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean.

În după-amiaza primei zile, festi­valul a început cu muzica ansamblu­lui popular Plăieşii. Anatol Ştefăneţ şi ceilalţi membri ai formaţiei „Trigon” au încins atmosfera Gustarului, pe ritmuri de etno-jazz.

Pe parcursul celor două zile, a răsunat muzica celor de la Acoustic Acrobats, Concertino, Brio Sonores, Peeno, Nikorason’g, Irina Bondari şi Balkanitsa, iar la sfârşit, Geta Burlacu şi Angry Band.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand