25 iulie 2024
Chisinau
Social

Două instituții de stat au fost trecute prin furcile caudine

Loading
Social Două instituții de stat au fost trecute prin furcile caudine
Două instituții de stat au fost trecute prin furcile caudine
guvern

Foto: gov.md

 

În debutul ședinței de mier­curi a Cabinetului de Miniștri, premierul a abordat două subiecte de interes social – eficiența sistemu­lui informațional al Casei Naționale de Asigurări So­ciale (CNAS) de evidență și plăți sociale și raportul pri­vind rezultatele anchetei de control a recensământului populației, informează Bi­roul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

 

„Am fost informat că la nivelul Casei Naționale de Asigurări Soci­ale funcționează de mai mulți ani sistemul informațional „Protecție socială”, crucial pentru evidența și plățile efectuate în folosul pen­sionarilor și al altor beneficiari de plăți sociale. Elaborarea a costat inițial circa șase milioane de do­lari SUA. Ulterior, sistemul este întreținut, de mai mulți ani, de că­tre companii private, pentru care CNAS plătește anual sume impre­sionante pentru servicii de suport. În 2014, au fost încheiate două contracte în valoare de 13 milioane de lei, în 2015 – două contracte de 17 milioane de lei, iar în aprilie este deja semnat un contract anual de circa 14 milioane de lei”, a afirmat premierul.

În context, Pavel Filip a solici­tat Cancelariei de Stat, prin inter­mediul Centrului e-Guvernare, dar și Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, să formeze un grup de lucru, care să evalueze funcționalitatea sistemu­lui informațional al CNAS, costul și eficiența acestuia, precum și securitatea datelor sistemului de pensii. În ceea ce privește rezul­tatele recensământului din anul 2014, premierul a amintit despre solicitarea sa de a identifica cau­zele prelungirii nejustificate a pro­cesului de prelucrare a rezultate­lor recensământului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate încă la ședința de lucru a Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și Locuințelor din 22 martie anul curent.

„Am primit recent raportul BNS pe marginea anchetei interne și vreau să zic că este 

unul steril, cu o abordare superficială. La o altă ședinţă, din 1 aprilie, am solicitat ca timp de o lună să avem rapor­tul cu analiza datelor anchetei de control ale rezultatelor recensă­mântului. Astăzi deja suntem în 11 mai, iar eu nu am văzut aceste date. Vreau să va amintesc că au fost cheltuite 78,5 mln. de lei pen­tru desfășurarea acestuia, apoi au mai fost solicitate alte 8 mln. de lei suplimentar pentru finalizarea lu­crărilor. Vedem şi aici o atitudine iresponsabilă a factorilor de deci­zie a BNS”, a spus Pavel Filip.

În concluzie, premierul a solici­tat ca, în termen de trei zile, direc­torul BNS, Marin Gospodarenco, să prezinte explicaţii clare la su­biectele invocate, în caz contrar, să-şi prezinte demisia. „Am avut o înțelegere de la bun început că acesta va fi parcursul tuturor care vor avea o abordare superficială”, a mai spus prim-ministrul.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand