5 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Documentele pentru angajare prin cumul. Termenul de restabilire în statele de personal a locului de muncă

Loading
Cetăţeanul şi legea Documentele pentru angajare prin cumul. Termenul de restabilire în statele de personal a locului de muncă
Documentele pentru angajare prin cumul. Termenul de restabilire în statele de personal a locului de muncă
documente-pentru-angajare

Foto: recrutaresiselectie.ro

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Documentele prezentate pentru angajare prin cumul

 

guestion

Mi s-a propus un loc de muncă prin cumul. Ce docu­mente trebuie să prezint la angajare în acest caz?

 

Tudor Andrieș, Hâncești

 

În cazul angajării prin cumul la o altă unitate, salariatul urmea­ză să prezinte angajatorului buletinul de identitate sau un alt act de identitate. La angajarea prin cumul într-o funcţie sau profesie care necesită cunoştinţe speciale (de exemplu: conducător auto, medic, pedagog etc.), angajatorul are dreptul să solicite de la persoana în cauză prezentarea documentului ce atestă studiile ori pregătirea pro­fesională sau extrasul din carnetul de muncă. La angajarea prin cu­mul cu condiţii de muncă grele, vătămătoare şi/sau periculoase, se prezintă şi certificatul privind caracterul condiţiilor de muncă la locul de muncă de bază şi certificatul medical.

 

Termenul de restabilire în statele de personal a locului de muncă redus

 

guestion

Cum trebuie înţelese corect prevederile din legisla­ţie care dispun că locul de muncă redus nu poate fi restabilit pe parcursul anului calendaristic în care a avut loc concedierea salariatului care l-a ocupat, dacă locul de muncă a fost redus la sfârşitul anului – pe 15 decembrie?

 

Victor Bulgaru, Chişinău

 

O asemenea interdicţie constituie dispoziţia alin. (3) al art. 88 din Codul muncii. Această dispoziţie legală, în fond, interzice restabilirea locului de muncă redus până la sfârşitul anului (31 decembrie, inclu­siv) în care a avut loc concedierea salariatului din acest motiv.

Unele particularităţi la aplicarea în practică a acestor reglementări legale apar în cazul în care reducerea locului de muncă şi concedierea salariatului respectiv nu au avut loc pe parcursul aceluiaşi an calenda­ristic. Asemenea situaţii apar mai des în cazul în care locul de muncă a fost redus spre sfârşit de an, cum ar fi în luna noiembrie sau decem­brie. În cazul în care locul de muncă a fost redus pe 15 decembrie, pot apărea două situaţii.

Prima. Salariatul respectiv, fiind preavizat sub semnătură cu două luni înainte de reducerea locului de muncă, la 15 decembrie (expira­rea termenului de preavizare), poate fi concediat în condiţiile legii conform art. 86, alin. (1), lit. c) din Codul muncii. În cazul dat, locul de muncă redus nu poate fi restabilit în statele unităţii pe parcursul anului calendaristic, adică până la 31 decembrie, în care a avut loc (în acelaşi an) concedierea salariatului.

A doua. Până la expirarea termenului de preavizare de două luni sau, mai bine zis, termenul de preavizare a fost întrerupt în legătu­ră cu aflarea salariatului în concediu medical cu durata de 1,5 luni. Concediul medical, potrivit art. 88, alin. (2) din Codul muncii nu se include în termenul de preavizare de două luni. Astfel, după expirarea concediului medical va continua scurgerea termenului de preavizare de două luni, în cadrul anului următor. La expirarea acestui termen de preavizare, care a depăşit 15 decembrie (reducerea locului de muncă), salariatul poate fi concediat în condiţiile legii în temeiul aceluiaşi ar­ticol 86, alin. (1), lit. c) din Codul muncii. În acest caz, locul de muncă nu poate fi restabilit în statele unităţii pe parcursul anului următor, an calendaristic, în care a avut loc concedierea salariatului care l-a ocupat (art. 88, alin. (3) din Codul muncii).

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Popa Sofia
    16.03.2017

    Buna ziua! Vreau sa ma angajez prin cumul la o alta intreprindere. La ce ma pot astepta de la firma de baza? Are vreun drept sa imi restrictioneze cumva angajarea? In ce conditii se face angajarea mea cu salariu prin cumul? Multumesc.

Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand