23 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Documente pentru angajarea prin cumul la altă unitate. Planificarea concediilor de odihnă anuale

Loading
Cetăţeanul şi legea Documente pentru angajarea prin cumul la altă unitate. Planificarea concediilor de odihnă anuale

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 (22) 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Documente pentru angajarea prin cumul la altă unitate

 

Am primit o ofertă să mă angajez și la altă unitate prin cu­mul. Ce documente trebuie prezentate în acest caz?

Vladimir Păpușoi, Donduşeni

 

În cazul angajării prin cumul la o altă unitate, persoana urmează să prezinte angajatorului buletinul de identitate sau un alt act de identitate. La angajarea prin cumul într-o funcţie sau profesie care necesită cunoştinţe speciale (de exemplu, conducător auto, medic, pedagog etc.), angajatorul are dreptul să solicite de la persoana în cauză prezentarea documentului ce atestă studiile ori pregătirea profesională sau extrasul din carnetul de muncă. La angajarea prin cumul cu condiţii de muncă grele, vătămătoare şi/sau periculoase este prezentat şi un certificat privind caracterul condiţiilor de mun­că la locul de lucru de bază, dar şi un certificat medical.

 

Planificarea concediilor de odihnă anuale

 

Deseori, salariații din unele instituții de învățământ sunt siliți să plece toți odată în concediul de odihnă anual inte­gral sau pe părți. Este legal acest lucru?

Boris Dumbravă, Chișinău

 

Mai mult că nu. Acordarea  concediului de odihnă anual plătit constituie o garanție pentru toţi salariaţii. Legislația prevede anumi­te garanții juridice referitoare la modalitatea de acordare a acestor concedii. De exemplu, art. 115 din Codul muncii dispune cine are dreptul la concediul de odihnă pentru primul an de muncă după expirarea a şase luni de muncă la unitatea respectivă, înainte de expirarea a şase luni de lucru la unitate, în caz de transferare la o altă unitate  și altele.

Acordarea concediilor de odihnă anuale pentru anul următor, potrivit art. 116 din Codul muncii, se face conform unei programări elaborate de către angajator, de comun acord cu reprezentanţii sa­lariaţilor, cu cel puţin două săptămâni înainte de sfârșitul fiecărui an calendaristic.

Este important de menționat că la programarea concediilor de odihnă anuale, potrivit normei legale sus-menționate, urmează să se ţină cont atât de dorinţa salariaţilor, cât şi de necesitatea asigu­rării bunei funcţionări a unităţii. Programarea concediilor de odihnă anuale este obligatorie atât pentru angajator, cât şi pentru salariat. Prin urmare, reglementările legale referitoare la acordarea conce­diilor de odihnă nu lasă loc pentru cazurile în care angajatorul ar putea să silească salariații să plece toți odată, comitent în concediul de odihnă, dacă în programarea concediilor nu este prevăzută o asemenea situație.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand