
Discuția publică „10 ani uniți împotriva violenței!”
Discuția publică „10 ani uniți împotriva violenței!”, organizată pe 30 noiembrie 2016, a reunit parteneri din sectorul guvernamental – Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Afacerilor Interne, membri ai Coaliţiei Naţionale pentru prevenirea şi combaterea violenţei, parteneri de dezvoltare, autorităţi publice locale şi societatea civilă, inclusiv supraviețuitoare a violenței domestice.
„În pofida progreselor importante în consolidarea cadrului legislativ și normativ, statisticile pentru Republica Moldova rămân alarmante. Rușinea, frica de stigmatizare socială, lipsa de informare despre legile și serviciile existente, lipsa de încredere în sistem și teama de represalii din partea abuzatorului sunt printre motivele cheie care împiedică femeile să raporteze cazurile de violență”, a declarat Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova.
Scopul discuției publice a fost sensibilizarea autorităților în vederea consolidării eforturilor comune, ținând seama de realizările și provocările în domeniul violenței în familie și față de femei. Totodată, partenerii de dezvoltare au subliniat importanța asumării angajamentului public de a promova proiectul de lege privind semnarea și ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) de către Parlamentul Republicii Moldova.
Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a subliniat: „Efortul mare pe care Parlamentul Republicii Moldova și probabil că și Guvernul Republicii Moldova trebuie să îl întreprindă este în direcția semnării și ratificării Convenției pe care o cunoașteți bine drept Convenția de la Istanbul, pentru prevenirea oricărei forme de violență împotriva femeilor”.
La eveniment a fost prezentat angajamentul Platformei deputatelor întru susținerea și promovarea semnării și ratificării de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul. „Puteți conta pe sprijinul nostru continuu în avansarea acestei agende atât de importante”, a afirmat Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.
„Flagelul violenței în familie, din păcate, este bine înrădăcinat în societatea noastră și trebuie să depunem eforturi comune pentru a putea schimba lucrurile de la bază, pentru a schimba stereotipuri și mentalități. Fiecare caz este unul diferit, iar sistemul trebuie să fie eficient pentru toate formele de abuz”, a declarat Angelina Zaporojan, directoarea Centrului de Drept al Femeilor, organizație care deține secretariatul Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”.
Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).
Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.
Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.