25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Din toamna asta, hânceştenii se pot trata în condiţii mai bune

Loading
Без рубрики Din toamna asta, hânceştenii se pot trata în condiţii mai bune
personal-medical

Foto: ipn.md

Recent, la Hânceşti a fost inaugurat noul sediu al Secţiei asistenţa medicală de urgenţă. Totodată, a fost renovată şi clădirea spitalului raional. La ceremonia de inaugurare a spitalului renovat din oraşul Hânceşti au participat Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii, Grigore Cobzac, preşedintele raionului Hânceşti, alte per­soane oficiale, lucrători medicali, oameni de rând, care oricând pot deveni pacienţi ai acestei instituţii.

 

Ministrul Usatîi s-a arătat în­cântat de rezultatele eforturilor conjugate ale autorităţilor raio­nale şi ale celor centrale de speci­alitate. Oficialii au făcut un tur de orizont al obiectivului proaspăt renovat: au fost reparate secţiile de anestezie şi terapie intensivă, imagistică, secţia chirurgie, sec­ţia traumatologie, secţia ORL–oftalmologie, secţia internare şi serviciul endoscopie.

 

Lucruri frumoase, obținute prin eforturi commune

 

Pentru reabilitarea blocului, au fost cheltuiţi peste 13 milioane de lei. Lucrările au fost efectuate din bani oferiţi de Compania Na­ţională de Asigurări în Medicină şi de Consiliul raional Hânceşti. Din fondurile Consiliului raional au fost alocaţi circa șapte milioa­ne de lei, iar din fondul de dez­voltare şi modernizare a institu­ţiilor medicale publice al CNAM, circa șase milioane de lei. Blocul chirurgical renovat al Spitalului raional Hânceşti are capacitatea de 110 paturi din cadrul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă, imagistică, chirurgie, traumato­logie etc.

Petru Cibotaru, directorul Spitalului raional Hânceşti, le-a relevat oaspeţilor că anterior substaţia Asistenţă Medicală de Urgenţă Hânceşti era amplasată într-o secţie a spitalului raional. În prezent, angajaţii de la „Salva­re” activează într-un bloc aparte, dotat cu echipament necesar. Banii pentru construcţia clădirii au fost viraţi de Consiliul raional Hânceşti şi de Instituţia „Asis­tenţa Medicală Urgentă Centru”.

Liderul sindicatului raional din medicină, Mihai Fărâmă, medic-radiolog, şi-a împărtăşit bucuria şi ne-a spus că puţine instituţii medicale din raioane se pot mândri cu astfel de con­diţii precum cele de la Hânceşti. Iar problema principală a situa­ţiei în care s-a ajuns în sistemul ocrotirii sănătăţii este insuficien­ţa de surse financiare. Totuși, în condiții grele la Hâncești au fost realizate lucruri frumoase.

 

mihai-farima

Foto: vocea.md

 

„Cauza pe care toţi se tem să o spună cu voce tare o constituie preţurile mici la serviciile medi­cale. Pe parcursul ultimilor trei ani, bugetul instituţiei practic nu s-a mărit. În acelaşi timp, condu­cătorii, la insistenţa sindicatelor, au fost nevoiţi să majoreze sala­riile. Prin urmare, au rămas mai puţini bani pentru întreţinerea instituţiei. Astăzi, de exemplu, spitalul nostru are datorii mari la medicamente, la procurarea alimentelor. Datoriile cresc”, a remarcat cu amărăciune liderul sindical.

 

Soluțiile propuse de sindicate

 

Fiind întrebat cum vede so­luţia, Mihai Fărâmă a opinat că soluţia ţine de Ministerul Sănă­tăţii. Dânsul spune că preţurile la serviciile medicale trebuie aduse în conformitate cu realităţile zi­lelor de azi. „Totul se scumpeşte, iar banii rămân aceiaşi pe par­cursul ultimilor ani. Anul trecut, am făcut o analiză a situaţiei din instituţia noastră. Costul servi­ciilor medicale acoperă 60% din cheltuielile noastre. Din acest motiv suferă calitatea asistenţei medicale”, spune doctorul Mihai Fărâmă.

Esenţa revendicărilor lucrăto­rilor din sănătate se rezumă, în fond, la majorarea poliţei de asi­gurare medicale cu doi la sută din salariu, angajatorul şi angajatul împărţindu-şi „frăţeşte” cheltu­ielile. Proverbul românesc „mai aproape dinţii decât părinţii” re­flectă oarecum situaţia, fiindcă interesele CNSM şi ale medicilor vin în contradicţie cu interesele maselor largi, ale pacienţilor.

„Lucrurilor trebuie să li se spună pe nume. Înţelegem că sa­lariile sunt mici, că oamenilor nu le ajung resurse financiare pen­tru a se întreţine etc., dar dacă vrem să rezolvăm o problemă trebuie să cunoaştem în ce con­stă aceasta, susţine preşedintele sindicatului din sănătate din ra­ionul Hânceşti.

 

Au avut noroc de un manager bun

 

Pe de altă parte, ca lider sin­dical, referindu-se la situaţia din colectiv, Mihai Fărâmă spune că au avut noroc de un conducător înţelept pe parcursul ultimilor ani, directorul spitalului raional Hânceşti, Petru Cibotaru. „Con­lucrăm în comun, ne străduim să aplanăm, să evităm conflic­tele în colectiv. Dânsul a atras foarte multe investiţii, mai ales în ultimii ani. Am asistat cu toții la inaugurarea blocului chirurgi­cal, condiţiile de muncă s-au îm­bunătăţit considerabil, pacienţii sunt satisfăcuţi.

 

g_sanatate

Atunci când oamenii văd că se lucrează, atmosfera din colectiv este stabilă, toţi tind să meargă în aceeaşi direcţie

 

Este în curs de reparaţie ca­pitală blocul maternităţii, unde sunt foarte mari cheltuieli. Dar, cu suportul Consiliului raional, al Ministerului Sănătăţii, al al­tor organizaţii, mergem înainte. Atunci când oamenii văd că se lucrează, atmosfera din colectiv este stabilă, toţi tind să meargă în aceeaşi direcţie. Acesta este locul nostru de lucru şi viitorul nostru depinde în mare măsură de spital”, a menţionat medicul Fărâmă.

Liderul sindicatului din me­dicină ne-a mai spus că salariul mediu la Spitalul raional Hân­ceşti este de 2600 de lei, înre­gistrând o creştere de 10% com­parativ cu anul trecut. Creşterea însă e înşelătoare, fiindcă de la 1 iulie anul trecut s-au majorat salariile cu 10% la mai multe ca­tegorii de angajaţi.

„După cum v-am spus, buge­tul a rămas practic acelaşi. Sun­tem nevoiţi să achităm salariile, lăsând la o parte alte necesităţi. 65 la sută din salariaţii noştri activează prin cumul. Infirmi­erele câştigă 1500 de lei lunar, asistentele medicale – 2800 de lei, medici – 3500 de lei. Cu po­litica pe care o duce azi Ministe­rul Sănătăţii, nu văd o ieşire din situaţie. Aceasta se va prelungi şi mai departe. Suntem în impas în domeniul sănătăţii. Ministe­rul Sănătăţii încheie contracte cu instituţiile private şi banii care trebuie să vină în instituţii­le publice ajung la privaţi. Solu­ţia, destul de dureroasă pentru societate, este ca cheltuielile să fie egale cu veniturile, să sta­bilească preţuri normale pen­tru servicii”, a adăugat Mihai Fărâmă.

 

Au nevoie de aparataj medical nou

 

Dânsul ne-a mai relevat des­pre problemele cu care se con­fruntă instituţia la care lucrează şi la care apără interesele sociale ale angajaţilor: aparatajul medi­cal necesită a fi schimbat în mare parte.

În ultimul timp, s-a investit în aparataj de laborator, în secţia de reanimare. Pentru a le pro­cura, este nevoie de mulţi ani. La fluorografie aparatele sunt vechi, sunt iradiaţi şi pacienţii, şi personalul. Chiar dacă ne-a vorbit mai mult despre proble­me, medicul-sindicalist Mihai Fărâmă a încheiat dialogul nos­tru pe o notă optimistă: situa­ţia în domeniul sănătăţii se va schimba treptat, odată cu modi­ficările pozitive din societate în plan material, spiritual, mental. Iar această toamnă semne bune are. Acestea se văd şi în provin­cie, şi la Chişinău, şi la Vilnius, unde este îndreptată toată sufla­rea Republicii Moldova, plină de speranţe…

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand