Digitalizarea este un fenomen care ne-a „invadat” odată cu globalizarea. Noi, sindicaliștii, suntem obligaţi să aflăm mai multe despre principalele provocări privitoare la digitalizare, în condițiile în care aceasta afectează lucrătorii din serviciile publice. Consider drept un imperativ să abordăm cât mai larg tema digitalizării și modul în care negocierea colectivă, dacă are loc, poate atenua orice impact potențial negativ asupra lucrătorilor.
În cadrul negocierilor colective este important să abordăm aspecte precum: organizarea muncii și echilibrul dintre viața profesională și cea personală.
Digitalizarea a readus multe aspecte privind timpul de lucru pe agenda negocierilor colective. Acestea includ reducerea programului de lucru, cauzată de automatizare și raționalizare, reglementarea muncii la domiciliu sau în afara orelor normale de program, disponibilitatea, monitorizarea și documentarea timpului de lucru, numărul maxim de ore și remunerația. Limitele din ce în ce mai estompate dintre viața profesională și cea privată reprezintă, de asemenea, o problemă. Digitalizarea poate oferi oportunități și valoare adăugată pentru lucrători, dacă există condiții-cadru și norme de facilitare. În același timp, s-a demonstrat că digitalizarea poate înrăutăți situația lucrătorilor, dacă nu există reglementări în domenii precum lucrul în afara programului normal, dreptul la deconectare.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare