18 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Dialog social între sindicatele Moldovei şi partenerii europeni

Loading
Без рубрики Dialog social între sindicatele Moldovei şi partenerii europeni
Dialog social între sindicatele Moldovei şi partenerii europeni

 

 

dialog-social-sindicate-UE

Foto: vocea.md

Acordarea ajutorului pentru emigranţii noştri care revin în ţară, pro­movarea migraţiei legale sunt obiectivele de bază ale proiectului „Conso­lidarea capacităţilor de gestionare a migraţiei în Republica Moldova”, im­plementat în țara noastră pe parcursul a doi ani de Serviciul de Stat de Ocu­pare a Forţei de Muncă din Suedia. Este al doi­lea proiect de anvergură implementat în Moldova cu susţinerea financiară a Uniunii Europene.

 

Rezultatele realizării proiectului au fost deja prezentate în cadrul unei conferinţe de bilanţ. În ajun, experţii suedezi au avut o întrevedere cu re­prezentanţii Confederaţi­ei Naţionale a Sindicate­lor din Moldova, cu care au discutat planurile de colaborare.

Din 2008, când a fost încheiat parteneriatul dintre Uniunea Europea­nă şi Republica Moldova, au fost realizate peste 85 de proiecte. Cel actual presupunea colaborarea cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în scopul con­solidării capacităţilor de instruire a cetăţenilor ţării noastre, precum şi al susţinerii emigranţilor noştri în dorinţa lor de a porni o afacere în patrie. Proiectul este destinat ce­tăţenilor noştri care deja muncesc peste hotare şi vor să revină acasă, dar şi potenţialilor emigranţi, ca să aibă toată informa­ţia veridică privind viaţa şi munca în UE. Totoda­tă, proiectul presupunea şi activizarea participării la procesul respectiv a di­asporei moldoveneşti.

Bugetul proiectului constituie circa 2 mln. euro. În doi ani şi jumăta­te, au fost realizate peste 70 de activităţi în diverse domenii ce ţin de migra­ţie şi ocupare a forţei de muncă în Moldova.

 

g_cnsm

Platforma dialogului social corespunde prevederilor Acordului de Asociere dintre RМ şi UE

 

În ajunul conferinţei de bilanţ, a avut loc o întrevedere a liderilor sindicali cu experţii suedezi care au participat nemijlocit la imple­mentarea acestor două proiecte de anvergură, finanţate de UE.

„După realizarea a două pro­iecte, care au durat patru ani, par­tea suedeză își exprimă interesul de a continua colaborarea la nivel european cu partenerii sociali din Republica Moldova – sindicate, Guvern și patronate, deoarece rezultatele deja se fac simțite”, a menționat în cadrul discuțiilor expertul Irina Bontch Osmolovs­kaia Norstroem.

Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, la rândul său, a declarat că după finalizarea acestor pro­iecte în cadrul dialogului social cu partenerii rămân mai multe probleme nesoluționate. În acest sens, el și-a exprimat speranța că în anii următori partenerii vor fi mai responsabili și se vor im­plica și mai mult în soluționarea problemelor cu care se confruntă angajații.

„Deocamdată suntem satis-făcuți că am reușit să semnăm platforma de dialog social între cei trei parteneri, dar mai rămâne s-o implementăm după instituirea Comisiei naționale pentru con­sultări și negocieri colective”, a remarcat vorbitorul. Participanții la reuniune s-au concentrat asu­pra Capitolului IV din Acordul de Asociere RM-UE, care este axat pe aspecte sociale și economice. Prevederile respective urmează a fi implementate prin implicarea cât mai activă a partenerilor so­ciali – sindicate, patronate și Gu­vern, elaborând diferite planuri pentru promovarea unei politici sociale de succes.

Experții suedezi, potrivit lui Petru Chiriac, sunt niște persoane bine instruite, cu experiență de 30-35 de ani în diferite instituții care au o legătură directă cu po­liticele sociale. Astfel, bazându-se pe propria experiență, ei pot su­gera partenerilor moldoveni cum ar putea fi aplicat Acordul de Aso­ciere și, în special, Capitolul IV, la realitățile noastre.

Astfel, ameliorările și ajustă­rile vor ține de mai multe dome­nii – ocuparea forței de muncă, piața muncii, politici sociale, sănătate, securitatea la locul de muncă. Totodată, ținând cont de experiența acumulată, experții suedezi ne pot recomanda cum anume urmează să fie modernizat cadrul normativ–juridic în acest sens.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand