Reprezentanţii lucrătorilor moldoveni nu sunt de acord cu ritmul de majorare a salariului minim pe ţară pe care îl propun reprezentanţii Guvernului. În timp ce Uniunea Europeană recomandă ţărilor care se confruntă cu creşterea şomajului şi cu sărăcia să majoreze salariul minim până la nivelul de 60 la sută din cel mediu pe economie, autorităţile de la Chişinău îşi planifică să atingă acest indicator abia către anul 2019.
Cu referire la aceasta, Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a declarat recent că, în urma negocierilor purtate în cadrul dialogului tripartit, în 2014, salariul minim pe ţară a fost majorat de la 600 până la 1000 de lei. Această sumă constituie însă aproximativ 20 la sută din salariul mediu pe economie.
Oleg Budza a remarcat că, datorită negocierilor tripartite, începând cu 1 mai 2015, a fost majorat de la 1650 până la 1900 de lei cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real. Cu regret, însă, în ţara noastră munca este remunerată nu conform costului real al forţei de muncă, ci în funcţie de resursele disponibile.
Mai mult ca atât, chiar şi acest salariu este plătit cu întârziere. Astfel, la 1 octombrie 2015, restanţele la plata salariilor se ridicau la peste 163 de milioane de lei.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare