Munca nedeclarată în rândul salariaților în anul 2020 încă persistă, prezintă Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, circa 6,5% din numărul total de angajatori în continuare practică neîntocmirea contractelor individuale de muncă, numărul dat fiind în descreștere cu 0,7% față de anul 2019 (7,2%).
În baza doar a înțelegerilor verbale sunt angajați mai mulți bărbați în comparație cu femeile, iar domeniile principale în care se aplică această practică sunt agricultura (59,1%), construcțiile (14,1%), comerțul (10,5%) și industria (6,3%).
Potrivit datelor publicate de Serviciul Fiscal de Stat, în primele șase luni ale anului 2020, în cazul a 107 controale fiscale au fost depistate încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă.
Utilizarea achitării salariilor în plic este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dar și nemijlocit asupra angajaților și angajatorilor.
Nu dețin calificare profesională
Potrivit datelor Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), de la începutul anului 2021, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) s-a lucrat cu 41817 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 11455 șomeri noi înregistrați (27,4%).
52,6% dintre persoanele cu statut de șomer au constituit bărbații, 47,4% femeile, iar 34,6% s-au aflat pentru prima dată în căutarea unui loc de muncă. Din totalul șomerilor înregistrați pe parcursul a 3 luni ale anului curent, 34,8% au vârsta cuprinsă între 16-35 ani (3990). Nivelul de pregătire al șomerilor înregistrați arată că cei mai mulți (66,0%) au studii primare/gimnaziale/liceale și nu dețin o calificare profesională (7555).
Ponderea șomerilor înregistrați din mediul rural a fost mai mare decât a celor din mediul urban – 66,8% (7649) și, respectiv, 33,2% (3806). La sfârșitul lunii martie curent, în evidență la STOFM erau 28105 șomeri, dintre care 13696 femei (48,7%) și 7574 locuri de muncă vacante active.
Deficitul de forță de muncă se va menține
Recent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) a organizat o ședință online cu reprezentanții Comitetelor Sectoriale în cadrul căreia a prezentat Prognoza pieței muncii pentru anul 2021 și Barometrul oportunităților de angajare, inclusiv în contextul crizei provocate de Covid-19. Rezultatele studiului vor servi la evaluarea schimbărilor ce vor avea loc pe piața muncii, la informarea absolvenților gimnaziilor și liceelor despre profesiile prioritar solicitate pe piața muncii, inclusiv ghidarea în carieră. La fel, studiul va servi la identificarea numărului de persoane ce urmează a fi îndreptate la cursuri de formare profesională a șomerilor.
Potrivit studiului, deficitul de forţă de muncă se va menţine şi în anul curent. Printre principalele motive fiind lipsa personalului calificat cu experienţă, numărul redus de solicitanţi şi imposibilitatea de a oferi salariul necesar.
Prognoza pieței muncii pe termen scurt a fost elaborată în urma chestionării unui eșantion de 2949 angajatori din diverse ramuri ale economiei nationale, din care 74,3% sunt din sectorul privat, 18,7% din sectorul public şi 7% reprezintă companii cu altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii cu un număr mai mic de 50 angajați (cca 68%).