Interviu cu Denis Marco, lider al organizației sindicale primare de la I.P. Institutul Național de Metrologie
– Domnule Marco, faceți parte dintr-o federație sindicală puternică, cea mai numeroasă din Republica Moldova. Dar instituția la care lucrați are un personal puțin numeros, bănuiesc.
– Da, într-adevăr, suntem mândri că facem parte din Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova. Într-adevăr, după cum ați menționat, este, cred, cea mai puternică și mai numeroasă federație sindicală din tară. În instituția la care activez suntem în total 55 de angajați.
– Care e proporția sindicalizării în colectivul pe care îl reprezentați?
– Deoarece activăm în domeniul preciziei măsurărilor, motoul Organizației Sindicale Primare pe care o reprezint este: „Măsurăm, apărăm și protejăm drepturile angajaților”. Din totalul de 55 de angajați ai Institutului Național de Metrologie, aproximativ 80% sunt membri de sindicat.
– Organizația al cărei lider sunteți a ieșit învingătoare în concursul organizațiilor sindicale primare la categoria „Promovarea valorilor europene prin sindicat”. Ce v-a deosebit de alte organizații prin mesajul pe care l-ați susținut? Fiindcă cine altcineva să promoveze valorile europene dacă nu intelectualii?
– Nu pot spune exact ce ne-a deosebit de alți concurenți, participanți la concurs, dar pot spune cu certitudine că atât Instituția Publică Institutul Național de Metrologie, cât și organizația sindicală primară de aici, al cărei lider sunt, este un ferm promotor al Agendei 2030 și al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU și mă bucur nespus că acest lucru a fost apreciat de către comisia de concurs.
– Interesant e că organizația primară care s-a clasat pe locul doi la aceeași categorie face parte din aceeași federație. Care sunt problemele cele mai stringente cu care vă confruntați și cum conlucrați cu FSEȘ pentru soluționarea acestora?
– Făcând parte dintr-un colectiv tânăr, unit, cu scopuri și obiective comune, aș putea spune că probleme majore din momentul alegerii mele în funcția de lider al organizației sindicale primare nu am avut. Chiar dacă au fost unele semne, porniri spre situații conflictuale, le-am rezolvat în interior. Ce aș vrea să menționez aici este faptul că FSEȘ a fost și este mereu deschisă și îmi oferă în permanență sprijin și suport la toate adresările mele ca lider sindical. Dovadă fiind și faptul că în luna aprilie anul curent am fost înaintat din partea federației la proiectul Școala Sindicală ediția a X-a. Un proiect extrem de interesant și, totodată, extrem de benefic, mai ales pentru tinerii sindicaliști.
– De ce angajații ar trebui să facă parte dintr-un sindicat și cum atrageți noi membri?
– Sunt numeroase motivele pentru care angajații ar trebui să facă parte dintr-un sindicat, cum ar fi: protecția drepturilor angajaților; asistență și suport juridic; îmbunătățirea condițiilor de muncă; dialogul social etc.
În permanență comunicăm cu nemembrii de sindicat, explicându-le noilor angajați beneficiile și avantajele contractului colectiv de muncă, chiar din momentul angajării. De asemenea, li se aduce la cunoștință despre organizația sindicală și despre beneficiile contractului colectiv de muncă.
– Ce a însemnat pentru dvs. concursul organizațiilor sindicale primare și cum v-a motivat în plan profesional și personal?
– Atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, participarea la concursul organizațiilor sindicale primare din 2024 a însemnat, înainte de toate, o experiență extraordinară. Luând în considerație faptul că „cochetez” cu sindicatele de aproximativ doi ani și jumătate (până în anul 2022, am activat la o companie privată, care nu avea organizație sindicală), am considerat că ar fi o bună oportunitate să particip la acest concurs, pentru a putea fi evaluat de o comisie din care au făcut parte persoane cu o vastă experiență în domeniul sindical.
Consider că premiul în sine a venit ca o încununare a numeroaselor acțiuni întreprinse împreună cu colegii mei în ultimii aproximativ doi ani de când am fost ales în funcția respectivă. Acțiuni ce țin în special de ODD 13 – Acțiune asupra climei, ODD 15 – Viața pe Pământ și, desigur, ODD 8 – Muncă decentă și creștere economică.
– Cum vedeți evoluția mișcării sindicale? Ce ar trebui să se mai întreprindă la nivel local, dar și la nivel central, ca sindicatele să fie mai eficiente?
– Sunt optimist și cred că mișcarea sindicală va avea o evoluție pozitivă în viitor.Dar pentru aceasta cred că, atât la nivel central, cât și, mai ales, la nivel local, este nevoie de mai multă informare, de promovarea mai intensă a adevăratelor principii și valori pe care le împărtășesc sindicatele.