5 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Demisia și indemnizația de concediu plătită în avans

Loading
Cetăţeanul şi legea Demisia și indemnizația de concediu plătită în avans
Demisia și indemnizația de concediu plătită în avans
revistacariere.ro

La întoarcerea mea din concediul anual, din cauza apariției unor circumstanțe, urmează să depun cere­re de demisie. Vă rog să-mi spuneți dacă angajatorul are dreptul, pe motivul demisionării, să-mi rețină din salariu indemnizația de concediu și ajutorul material plătite la concediul folosit în avans?

Dumitru Mălai, Rezina

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Reținerile din salariu se pot face numai în cazurile prevăzute de Codul muncii și de alte acte normative.

În cazul în care concediul anual a fost acordat înainte de expira­rea duratei respective a timpului lucrat efectiv, adică în avans, și la revenirea din concediu contractul individual de muncă se desface, reținerile din salariu se pot face numai în situațiile prevăzute de art. 148 din Codul muncii.

Astfel, potrivit alin. (4) al acestui articol 148 din Codul muncii, în caz de eliberare a salariatului din serviciu înainte de expirarea anului de muncă în contul căruia el a folosit deja concediul, anga­jatorul îi poate (dar nu este obligat) reține din salariu suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului. Însă reținerea pentru aceste zile nu se face dacă salariatul și-a încetat sau suspendat ac­tivitatea în temeiurile indicate în Codul muncii la art. 76 lit. e), art. 78 alin. (1) lit. d), art. 82  lit. a) și i), art. 86 alin. (1) lit. b) – e) și u), în caz de pensionare sau înmatriculare la o instituție de învățământ conform art. 85 alin. (2), precum și în alte cazuri prevăzute de con­tractul colectiv sau cel individual de muncă ori prin acordul scris al părților.

 

Reținerile din salariu se pot face numai în cazurile prevăzute de Codul muncii

Astfel, reținerea pentru aceste zile de concediu nu se face, dacă salariatul și-a încetat sau suspendat contractul individual de mun­că în baza temeiurilor concrete indicate în Codul muncii și anume: art. 76 lit. e) încorporarea în serviciul militar sau în serviciul civil; art. 78 alin. (1) lit. d) ocupare a unei funcții elective în organele publice, în organele sindicale sau în cele patronale; art. 82 lit. a) deces al salariatului, declarare a acestuia decedat sau dispărut fără urmă prin hotărâre a instanței de judecată; art. 82 lit. i) atingere a vârstei de 65 de ani de către conducătorul unității de stat, inclusiv municipale, sau al unității cu capital majoritar de stat; art. 85 alin. (2) pensionarea sau înmatricularea într-o instituție de învățământ; art. 86 alin. (1) lit. b) lichidarea unității; art. 86 alin. (1) lit. c) reduce­rea numărului sau a statelor de personal; art. 86 alin. (1) lit. d) con­statarea faptului că salariatul nu corespunde funcției deținute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate; art. 86 alin. (1) lit. e) constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcției deținute sau muncii prestate ca urmare a calificării insuficiente; art. 86 alin. (1) lit. u) transferarea salariatului la o altă unitate, precum și în alte cazuri prevăzute de contractul colectiv sau cel individual de muncă ori prin acordul scris al părților.

În ceea ce privește ajutorul material adăugat la indemnizația de concediu anual, menționăm următoarele. Angajatorul, potrivit art. 165 prim din Codul muncii, este în drept să acorde anual salariaților ajutor material în modul și în condițiile prevăzute de contractul co­lectiv de muncă, de alt act normativ la nivel de unitate și/sau de actele normative în vigoare.

Prin urmare, dreptul de a acorda salariaților ajutor material aparține angajatorului, însă cu condiția că acesta (ajutorul mate­rial) să fie acordat doar în modul și în condițiile (inclusiv în cazul eliberării din serviciu) stabilite sau prevăzute de contractul colectiv de muncă, de alt act normativ la nivel de unitate și/sau de actele normative în vigoare. Ajutorul material poate fi acordat salariatului, în baza cererii lui scrise, în orice timp al anului, nu numai la conce­diul anual de odihnă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand