Extrem de întârziată, activitatea de constituire şi asigurare a funcţionalităţii comitetelor sectoriale pentru formare profesională dă unele semne de înviorare în ultima vreme. Pe lângă faptul că a fost atribuită sindicatelor şi patronatelor, ea este tot mai mult impulsionată de reprezentanţii Guvernului. De vreme ce agenţii economici se confruntă deja cu insuficienţă de cadre calificate, Guvernul recurge la angajarea de specialişti din străinătate.
Activizarea comitetelor sectoriale este una dintre cele mai importante priorităţi pentru sindicate, la fel ca şi pentru Guvern, a menţionat Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, la o întrunire recentă. Un astfel de angajament este prevăzut în Acordul de Asociere a ţării noastre la Uniunea Europeană.
„Vectorul european ne impune să facem revizuiri în toate domeniile de activitate economică. Prioritară rămâne a fi pregătirea cadrelor, ajustarea programelor de formare profesională în corespundere cu standardele europene”, a subliniat vorbitorul.
Angajarea de profesioniști din afară nu întotdeauna este justificată și e în dezavantajul celor autohtoni
În prezent, în ţara noastră există şase comitete sectoriale – în domeniile construcţii, agricultură, comunicaţii, transporturi, industria uşoară, precum şi cel al comerţului, hotelurilor şi restaurantelor. Acestea au început să dezvolte parteneriate sociale la nivelul ramurilor economiei în domeniul formării profesionale, în scopul corelării calificărilor cu cerinţele pieţei forţei de muncă.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare