14 iunie 2024
Chisinau
Sanatate

Decesul a peste 80% dintre moldoveni, cauzat de boli netransmisibile

Loading
Sanatate Decesul a peste 80% dintre moldoveni, cauzat de boli netransmisibile
Decesul a peste 80% dintre moldoveni, cauzat de boli netransmisibile

 

 

chirurgi

Foto: afrogle.com

Peste 80 la sută dintre cazurile de deces în­registrate anual în ţara noastră sunt cau­zate de bolile netransmisibile, precum cele cardiovasculare, cancerul, diabetul, hepa­titele cronice şi cirozele, afecţiunile pul­monare obstructive cronice. Aceste date se conţin în rezultatele primului studiu na­ţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile.

 

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, rezultatele studiului vor servi la stabilirea indicato­rilor de start pentru factorii de risc comportamen­tali principali ai bolilor netransmisibile în docu­mentele de politici publice naţionale.

Printre acestea se numără Planul de acțiuni pri­vind implementarea Strategiei naționale de preve­nire și control al bolilor netransmisibile, Progra­mul naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei, dar şi la monitorizarea şi evaluarea eficacităţii şi a eficienţei politicilor publice adoptate deja – progra­mele naționale de control al tutunului, alcoolului, diabetului.

Acelaşi studiu mai relevă faptul că fiecare al pa­trulea moldovean fumează, consumatorii de alco­ol constituie aproape 62 la sută, iar două din trei persoane întrebuinţează în alimentaţia zilnică mai puțin de cinci porții de fructe și legume. Totoda­tă, populaţia cunoaşte faptul că sarea în cantități mari dăunează grav sănătăţii, una din 10 persoane este insuficient de activă fizic, şapte din 10 femei au fost supuse screeningului pentru cancerul cervical. De asemenea, 56 la sută din populație este supra­ponderală, patru din 10 persoane au hipertensiune arterială, trei din 10 au colesterolul total în sânge mărit şi mai mult de una din 10 are glicemia bazală ridicată.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand