21 November 2024
Chisinau
Varia

De la pedagogie la croșetat e o cale atât de scurtă…

Loading
Varia De la pedagogie la croșetat e o cale atât de scurtă…
De la pedagogie la croșetat e o cale atât de scurtă…
instagram.com

Viața a pus-o la grele încer­cări. În momentul în care i se părea că visurile par să se re­alizeze, destinul a îngenun-cheat-o, dar nu a înfrânt-o. Chiar și așa, nu s-a dat bătută, și-a suflecat mânecile și a mers să-și înfrunte destinul. Vorbim despre Ina Galouza, fostă pro­fesoară de limba română.

Viața Inei Galouza s-a schimbat cu 180 de grade când a adus-o pe lume pe cea de-a doua fetiță, Arina. Diagnosticul de paralizie cerebrală stabilit la naștere a fost o lovitură dură pentru toată fa­milia. Din acel moment, prezența mamei lângă fetiță a fost indis­pensabilă, așa cum, de altfel, și tratamentul care a urmat.

Nevoile speciale ale copilei au făcut-o pe femeie să renunțe la carieră și să caute soluții ca să poată aduna banii necesari pen­tru tratamentul fetiței.

„Sunt afectate membrele, și pi­cioarele, și mâinile. Sunt afectate în măsura în care poate totuși să trăiască, să se deservească, dar are nevoie de asistență personală. Eu trebuie să o ajut să se îmbra­ce, să se pieptene, eu trebuie să o supraveghez ca ea să nu cadă, să nu să se lovească, pentru că ea are mișcările astea involuntare”, ne spune Ina.

 

A renunțat la carieră pentru a se ocupa de copil

 

Și pentru că puterile unei mame sunt nebănuite, femeia a înce­put să croșeteze. Toate lucrările pe care Ina Galouza le face sunt vândute atât acasă, cât și peste hotare. Fiindcă situația cu fetița nu-i permite să aibă o activitate, iar procedurile de tratament sunt costisitoare, Ina a pus pe roate o afacere cu jucării croșetate și ast­fel îmbină utilul cu plăcutul.

„Eu eram pierdută, nu știam ce să fac, cum să aduc un venit în casă, chiar dacă nu lucrez. Am început de la păpuși mai simple, lucram mai încet. Acum, dacă ar fi să compar cu ce am început și cu păpușile pe care le fac în pre­zent, clar că este mare diferența. În acești doi ani, am crescut, chiar și prietenii mei zic: tu ne-ai cultivat gustul pentru frumos”, mărturisește femeia.

 

Nu se desparte de andrele

La început, femeia muncea câte 4-5 zile pentru a croșeta o jucărie. Astăzi, mâinile dibace ale Inei „aduc la viață” o jucărie în doar două zile, iar uneori chiar și mai repede. Meșterița nu se desparte de andrele și de fire nici când iese din casă. „Eu cu torbița de instrumente mă duc afară, mă duc la prietenii mei care adesea îmi zic: tu ce, dragă, ai venit la noi să croșetezi? Odihnește-te. Și chiar râd de mine că eu peste tot, unde prind momentul, acolo zic că eu am asta de făcut, că eu am aceea, că mă așteaptă cineva”, își amintește Ina.

Iar pentru că păpușile confec-ționate de meșteriță sunt supra­solicitate, în ajutor îi sare și fiica cea mare, elevă în clasa a șasea.

„Timp de o lună, am comerci­alizat 40 de jucării. Erau zile când făceam două jucării pe zi. Am fă­cut un efort colosal, dar m-a aju­tat foarte mult și fiica cea mare. Ea deja are două jucării vândute, pe care le-a confecționat cap-coadă”, mărturisește meșterița.

Acum, în colecțiile croșetate ale Inei pot fi găsite piese vesti­mentare, gentuțe și jucării pentru nou-născuți. Deși este o muncă titanică, femeia își vinde articole­le la un preț accesibil pentru iu­bitorii de lucruri handmade. „Da, este multă muncă, dar trebuie să fie și un pic de accesibilitate. Mai ales pentru mine este benefic că lucrările își găsesc stăpânul și bu­cură inima cuiva”, conchide Ina.

Până astăzi, jucăriile create de Ina și-au găsit stăpânii atât în Re­publica Moldova, cât și peste ho­tarele țării. Lucrările meșteriței au ajuns în România, Franța, Marea Britanie, Rusia, dar și pe conti­nentul american.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand