16 iunie 2024
Chisinau
Social

Cursuri gratuite de recalificare profesională pentru cadrele didactice din țară

Loading
Social Cursuri gratuite de recalificare profesională pentru cadrele didactice din țară
Cursuri gratuite de recalificare profesională pentru cadrele didactice din țară
gov.md

Circa 400 de cadre didactice din nu­mărul total de 800 selectate pentru programul de recalificare profesională au participat la prima sesiune de in­struire cu prezență fizică. Participanții au avut posibilitatea să-și certifice competențele pe care le-au dezvoltat ani la rând, predând în școli, dar nea­vând certificat de absolvire a studiilor în domeniu, transmite Moldpres.

Cursurile s-au desfășurat la Universita­tea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Programul a inclus ore teoretice în grup, studiu individual, dar și ateliere de lucru, seminare interactive. La momen­tul actual sunt disponibile 13 programe de recalificare profesională, printre care: Peda­gogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar; Limba franceză; Matematică; Limba engleză; Geografie; Istorie; Limba și litera­tura română.

Pe parcursul anului de studii 2023-2024, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) va finanța circa 800 de locuri pentru reca­lificarea profesională a cadrelor didactice. Costurile programului se ridică la patru milioane de lei. Cursurile sunt gratuite, costurile acestora fiind acoperite integral de MEC. Anterior, cadrele didactice plăteau câte 5000 de lei pentru programele de recalificare.

„În urma finalizării acestui program, profesorii vor putea să predea câteva dis­cipline, pentru a avea un venit adițional. Vom acoperi și costurile de formare conti­nuă pentru cadrele didactice, o oportunita­te de a obține grade didactice și, ulterior, de a beneficia de majorări salariale”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Cursurile de recalificare profesională pentru anul de studii 2023-2024 se desfășoară în perioada octombrie – decembrie, în format online, precum și cu prezență fizică, în grupe a câte 20 de persoane. Cele mai solicitate programe sunt: Peda­gogia preșcolară, Educație pentru socie­tate, Educație tehnologică, Pedagogie în învățământul primar.

Următoarea sesiune cu prezență fizică va avea loc în perioada 1-18 noiembrie 2023. În luna aprilie 2024, beneficiarii vor realiza practica pedagogică. Programele se finalizează cu susținerea tezelor de recalificare în cadrul unei comisii speciale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand