21 iulie 2024
Chisinau
Social

Cursul Bugetare Sensibilă la Gen va fi introdus la ASEM

Loading
Social Cursul Bugetare Sensibilă la Gen va fi introdus la ASEM
Cursul Bugetare Sensibilă la Gen va fi introdus la ASEM
bsg-asem

ASEM/Un student doctorand prezintă calculele de gen în cadrul unui seminar

 

Viitorii specialiști vor cunoaște mai bine dome­niul egalității de gen și vor ține cont de necesitățile femeilor și ale bărbaților atunci când elaborează politicile și bugetul de stat.

 

Începând cu anul de studii 2016-2017, studenții la maste­rat ai Academiei de Studii Eco­nomice vor avea un nou curs – Bugetarea Sensibilă la Gen (denumită și bugetare socială).

Pentru a îmbunătăți res­pectarea drepturilor femeilor și ale bărbaților din Moldova, statul trebuie să țină cont de necesitățile fiecăruia atunci când elaborează bugetul de stat. Tocmai din acest motiv, a fost elaborat acest curs, în co­laborare cu Academia de Studii Economice și cu Organizația Națiunilor Unite pentru drep­turile femeilor – UN Women.

„Prin cursul Bugetarea Sen­sibilă la Gen, absolvenții ASEM vor căpăta cunoștințele necesa­re pentru a face analiza datelor și informației din perspectiva de gen și identificarea probleme­lor diferitelor grupuri sociale. Ca urmare, vor elabora politici sensibile la necesitățile femei­lor si ale bărbaților, inclusiv din diverse grupuri sociale, iar apoi vor aloca bugete care vor asi­gura resursele necesare pentru realizarea activităților propu­se”, spune Elena Spînu, coor­donatoare a proiectului pentru Bugetare sensibilă la gen, UN Women Moldova.

Cursul va fi predat în al doilea an de masterat la specialitățile Finanțe Publice și Fiscalita­te și Contabilitate și Audit în Instituțiile Publice.

 

Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.

Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand