Piloții
S-au plâns pentru restanțele salariale
Salariile care nu sunt achitate la timp și tăierile salariale drastice sunt problemele de bază care-i îngrijorează pe piloții angajați ai companiei aeriene „Transaero” din Rusia.
Plângerile despre „încălcarea grosolană și repetată a termenelor de achitare a salariilor” au fost expediate de către sindicatul companiei la Inspectoratul de Stat al Muncii și la Procuratura din Transporturi. În declarația lui Dmitri Savișin, președintele organizației sindicale, se mai menționează „că următorul obiectiv al demersurilor vor fi restanțele enorme la achitarea diurnelor”.
În afară de restanțele salariale piloții mai sunt nemulțumiți și de reducerile salariale drastice. Astfel, retribuția le-a fost redusă aproape de două ori. „Pe parcursul perioadei de cca un an nu au fost elaborate niciun fel de masuri anticriză, iar în consecință salariile piloților simpli și cele ale însoțitorilor de bord au fost reduse cu peste 40 la sută, deși salariile celor care lucrează în oficiu au fost tăiate doar cu 20 la sută”, se menționează în declarație.
În scrisoare se mai conțin și acuzații la adresa managerilor companiei. Potrivit afirmațiilor lui Savișin, aceștia trec toate problemele pe seama crizei și pun pe angajați responsabilitatea pentru deciziile manageriale eșuate.
La scrisoare este anexat răspunsul oferit de Serviciul Federal pentru Muncă și Ocupare. În acest document se spune că evaluarea specială a condițiilor de muncă în cadrul Companiei Aeriene „Transaero” a fost efectuată cu anumite abateri.
În cadrul acestei proceduri au fost constatate unele aspecte care necesită o investigație suplimentară în timpul desfășurării expertizei de stat.
Profesorii
Au ieşit la acţiuni de protest
Nu este pentru prima dată când cadrele didactice din Chile protestează în semn de dezacord cu reforma pregătită de guvern. Acestea cer de la puterea executivă să le ia în consideraţie opinia în procesul de elaborare a acestui document important.
Pedagogii şcolilor de stat se pronunţă împotriva noii legi, care presupune atestarea obligatorie a cadrelor didactice.
„Astfel ne exprimăm dezacordul, dar şi greutăţile cu care ne ciocnim în procesul de muncă. Ne vom atinge scopurile neapărat. Trebuie să participăm şi noi la elaborarea reformelor care ne privesc. De ce nu ne cere nimeni opinia?”, întreabă unul dintre manifestanţi, Mario Diaz.„Sunt împotriva reformei educaţiei pregătită de guvern. El vrea să evalueze munca noastră, a cadrelor didactice şi, în final, noi vom avea doar de pierdut. Toate aceste modificări sunt atât de stupide, încât am impresia că legiuitorii noştri nu vor să lucreze”, este sigură o altă profesoară, Carola Zuniga.
Manifestanţii mai cer şi majorare de salariu, acum ei primesc circa 1000 de dolari pe lună, precum şi să li se dea mai mult timp pentru pregătirea de ore.
Domeniul IT
Se aşteaptă reduceri de personal
Producătorul microcipurilor „Intel” intenţionează să opereze mari reduceri de personal. Astfel, compania intenţionează să-şi optimizeze cheltuielile.
Mass-media scrie, cu referire la o scrisoare expediată de administraţia „Intel” managerilor, că compania intenţionează să lichideze câteva poziţii administrative în secţiile de cercetare. Numărul exact al persoanelor care vor fi supuse reducerilor nu este cunoscut încă.
Potrivit unor documente interne, „Intel” intenţionează să pună investiţiile pe lista priorităţilor, să limiteze angajările şi să întreprindă şi alte măsuri orientate spre creşterea eficienţei businessului. Până în prezent, „Intel” nu a venit cu comentarii oficiale în acest sens. La începutul anului 2015, compania a desfăşurat reduceri de personal cu 5%. Programul precedent al restructurării cadrelor presupunea nu doar concedieri, dar şi transferul lucrătorilor în alte poziţii şi pensionare benevolă. Atunci reformele au afectat 5830 de persoane.
Marinarii
Revin acasă
Istoria tristă a echipajului navei „Agatis” (sub pavilion panamez), care a durat câteva luni, în sfârşit, a avut un final fericit. Datorită Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (FIT), cei 18 membri ai echipajului din India şi Myanmar au achitat datoriile, iar nava a fost repatriată din portul Cape Town (Africa de Sud).
Nava „Agatis” a ajuns în Cape Town în februarie 2015. În port s-a constatat că proprietarul navei are probleme financiare şi marinarii au rămas fără bani şi alimente. Atunci nava a fost reţinută până la clarificarea tuturor circumstanţelor. Membrii echipajului au cerut ajutorul Inspectoratului local FIT, iar controlul a demonstrat că marinarii au dreptate şi a constatat că, în afară de datorii şi lipsa rezervelor de produse alimentare, pe navă sunt defectate şi toaletele.
Pentru a susţine marinarii, FIT a desfăşurat o campanie de amploare cu implicarea mass-media.
Totuşi lucrurile nu s-au limitat doar la discuţiile din studiourile de televiziune şi din paginile ziarelor, ci au ajuns în sala de judecată. Datorită implicării operative a FIT, dar şi a Justiției, marinarii şi-au primit banii şi au reuşit să revină acasă.
Siderurgiștii
Solicită majorarea salariilor
Sindicatele angajaților din industria siderurgică din Marea Britanie continuă să revendice drepturile salariaților din domeniu. De data aceasta, sindicatele solicită majorarea retribuțiilor.
Toată povestea a început încă la mijlocul lunii iunie, când sindicatele au organizat o grevă de avertisment a siderurgiștilor la uzinele „Tata Steel”. Divergențele dintre patron și colectiv au fost provocate de intenția administrației filialei europene „Tata Steel” de a majora vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani. Atunci s-a anunțat că, dacă administrația nu va accepta un acord, la 22 iunie va începe cea mai numeroasă grevă de o zi a angajaților uzinelor siderurgice din Anglia. Compania siderurgică a declarat că, din cauza deteriorării stării pieței și imperfecțiunii sistemului de pensii, deficitul fondului de pensii „Tata Steel” a atins 2 mlrd. de lire sterline, suma respectivă fiind mai mare decât valoarea întregii filiale europene.
Între timp, compania s-a arătat dispusă să caute un compromis. „E bine că „Tata Steel” și-a schimbat atitudinea față de schema de pensionare. Discuțiile nu s-au încheiat deocamdată, însă, prin discuții constructive și negocieri, am făcut anumiți pași pentru a identifica o soluție”, a declarat Roy Rikhas, secretarul Sindicatului „Union”.
După un acord de conciliere cu administrația „Tata Steel” la subiectul reformei pensiilor, sindicatele care reprezintă angajații filialei europene a companiei siderurgice au înaintat companiei pretenții vizavi de nivelul de remunerare în anul 2015, revendicând majorarea salariilor la uzinele siderurgice din Marea Britanie. Totodată, acestea au solicitat majorarea retribuției pentru siderurgiștii cu efect retroactiv, adică din 1 aprilie. În anul trecut, după o perioadă de negocieri care au durat șase luni, compania „Tata Steel” a majorat salariile de bază pentru angajații săi din Marea Britanie cu 3,5 la sută.