
Foto: gandul.info
Moldovenii rămân a fi influenţaţi, în mare parte, de mesajele publicitare şi pliantele care fac trimitere la nivelul scăzut al ratelor sau dobânzilor, atunci când vor să contracteze un credit de nevoi personale. Totuşi, puţini clienţi ştiu că costul total al creditului poate fi ceva mai mare decât pare la prima vedere.
Creditul a devenit ceva uzual pentru unii dintre noi. Şi statisticile vin să confirme acest lucru, moldovenii calcă tot mai des pragul instituţiilor de creditare, fie a băncilor comerciale, fie a organizaţiilor de microfinanţare. În ansamblu, oamenii recurg la credite pentru consum, procurarea imobilului, construcţie şi dezvoltare, urmând procurarea tehnicii de calcul şi a celei casnice.
Datele publicate de BNM arată că în luna aprilie curent, suma totală a creditelor acordate în lei moldoveneşti a fost de 1,5 mild. lei, valoarea creditelor de consum a constituit 198 mil. lei şi cea a creditelor imobiliare – 64 mil. lei. În acelaşi timp, rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în aprilie a constituit 12,4 % şi s-a redus cu 1,85 puncte procentuale faţă de luna precedentă.
Şeful Direcţiei Marketing şi PR, ProCredit Bank, Lilia Pântea, ne-a spus că cele mai solicitate credite sunt cele în valută naţională, care reprezintă circa 70% din portofoliul de credite acordate. Mai puţin sunt contractate creditele în euro, ele reprezintă aproximativ 10%, iar cele în dolari au o pondere de 20% din totalul de credite acordate persoanelor fizice. „Scopul şi termenul creditului influenţează asupra valutei creditului: creditele în lei se oferă pentru perioade mai scurte, pe când cele în valută străină – pe termene mai lungi. Noi îndemnăm clienţii să ia creditul în acea valută în care îşi au veniturile. Mai mult ca atât, atenţionăm clienţii că produsul procurat trebuie să compenseze preţul, adică valoarea bunurilor procurate trebuie să ofere anumite beneficii clientului”, susţine Lilia Pântea.
La moment, instituţiile financiare din Moldova propun credite de consum pe un termen de la un an la trei ani, iar pentru creditele ipotecare – în jur de cinci ani. Sunt operate două modalităţi de achitare a creditului: prin anuitate şi în rate lunare egale. Se pare că, majoritatea debitorilor optează anume pentru rambursarea lunară în rate egale, întrucât contractează credite pe perioade mari, iar acest grafic este unul mai comod. La o primă analiză a ofertelor propuse de instituţiile financiare, se poate observa că creditele cu gaj au rate de dobândă mai avantajoase, aproximativ cu 3-5 puncte procentuale mai mici. Astfel, rata medie a dobânzii pentru creditele cu gaj este de 16%, a celor fără gaj – 19% anual. Cele mai multe oferte pentru persoanele fizice vin din partea Mobiasbancă, 12 la număr, Moldinconbank – 9 şi Victoriabank – 8. Organizaţiile financiare nebancare vin şi ele cu oferte variate, dar în acelaşi timp, şi cu o politică publicitară mai insistentă, de genul „în trei ore, doar cu buletinul”.
Comisioanele, bătaie de cap pentru debitor
Orice client încearcă să-şi selecteze tipul de credit după nevoile personale şi avantajele pe care acesta le-ar putea oferi. Pentru a face o alegere bună, clientul trebuie să urmărească două elemente importante – dobânda şi comisioanele. Dobânda este un cost uşor de aflat, deoarece de mai multă vreme băncile autohtone le plasează pe paginile-web. Dar de multe ori, clientul poate afla despre dobânzile practicate numai după ce dosarul de creditare a fost înaintat spre examinare şi a fost achitată taxa de analiză a acestuia. Situaţia este valabilă, mai cu seamă, pentru unele organizaţii de microfinanţare, însă se găsesc şi bănci comerciale care practică această schemă. Dacă, după analiză, clientul doreşte să opteze pentru altă bancă, mai ieftină, el va fi obligat să abandoneze şi solicitarea de creditare şi cheltuielile percepute pentru acest comision.
![]() |
Dobânda anuală efectivă este un standard pentru creditele de consum şi-i indică clientului cât va avea de plătit în total la sfârşit |
În mediu, băncile comerciale percep o taxă de 100 de lei pentru examinarea unui dosar de creditare cu gaj şi 50 de lei pentru cele fără gaj. Majoritatea organizaţiilor de microfinanţare au renunţat la acest comision, dar au inclus altul – cel pentru acordarea creditului, în jur de 2% din suma creditului, dar nu mai puţin de 500 de lei (la bănci comisionul e similar). Comisionul se încasează la data acordării creditului sau se include în suma banilor contractaţi.
Unele instituţii financiare au comisioane de întreţinere lunară a creditului care se aplică la suma iniţială. Pentru debitor este mai convenabil dacă acesta este raportat la soldul creditului şi scade pe măsură ce se achită împrumutul.
Deci, clientul trebuie să ştie că costul total al unui credit este compus din rata dobânzii, toate comisioanele, taxele şi spezele relevante aferente creditului. Luate la bani mărunţi, anume comisioanele mai puţin transparente formează greul ce poate trage debitorul la supraîndatorare.
În linii generale, clienţii trebuie să fie atenţi la comisioanele practicate de unele bănci şi organizaţii nebancare care includ:
Comisionul de examinare a dosarului – 50-100 lei;
Comision de acordare a creditului – 1,5-2% (minim 500 lei) din suma contractului de credit; Comision de administrare a creditului – 0,15-0,35% lunar din suma contractului de credit; Comision de retragere – aproximativ 1,5% din suma retrasă; Comision de risc – în jur de 0,15% din valoarea creditului şi poate fi inclus în dobândă; Comision de evaluare a imobilului (în cazul creditelor imobiliare/ipotecare) sau a automobilului (pentru creditele de leasing) – aproximativ 1600 lei şi 400 lei; Comision pentru restructurarea creditului – 0,5% din suma creditului; Comision unic pentru achitarea anticipată – 1% din sumă; Penalitate – 0,1% de la suma neachitată, pentru fiecare zi de întârziere în cazul neplăţii la scadenţă a sumelor de deservire lunară a creditului (dar nu mai puţin de 20 lei). |
Deocamdată, legea permite tuturor instituţiilor comerciale, atât băncilor, cât şi organizaţiilor de microfinanţare, să opereze cu comisioane. În acelaşi timp, ele sunt obligate să informeze clientul despre toate sumele percepute la contractarea unui credit, astfel ca clientul să fie conştient de costul real al creditului. Experţii economici susţin că sunt înregistrate cazuri în care angajaţii acestor instituţii nu informează corect clientul despre condiţiile creditului. De aceea este necesară prudenţă la semnarea contractului. Fiind în situaţii de constrângere financiară, clientul de multe ori semnează contractul fără a-l citi. O recunosc chiar angajaţii acestor instituţii!
Ce e scris cu litere mici, poate costa scump!
O altă problemă ce ţine de contract sunt corpurile mici de literă în care acesta este scris. Foarte puţini solicitanţi au răbdarea să-l citească până la capăt şi-l semnează în grabă. De regulă, după ce au rambursat creditul, aceştia constată cu stupoare că au plătit efectiv de câteva ori mai mult decât indica dobânda nominală.
Indiferent de suma împrumutată şi de tipul creditului, orice client trebuie să citească cu atenţie ce e scris cu litere mici pe formulare şi în contracte şi să înţeleagă semnificaţia tuturor termenilor. De asemenea, e indicat să se verifice dacă nu există clauze ascunse care să deformeze semnificaţia de bază a contractului şi să se găsească clauzele de penalizări pentru plata târzie sau neplata unor sume.
Recent, Legislativul a votat, în prima lectură, un proiect de Lege privind contractele de credit pentru consumatori, obligând toate instituţiile de creditare să afişeze costul total al creditelor sau împrumuturilor acordate. Autorii proiectului susţin că scopul acestuia este de a asigura o bună protecţie a consumatorului prin impunerea creditorilor la mai multă transparenţă.
Noua lege va obliga băncile şi organizaţiile de microfinanţare să ofere clienţilor săi informaţii exhaustive în ceea ce priveşte rata efectivă a dobânzii, pentru a nu induce în eroare consumatorul. Noţiunea de dobândă anuală efectivă (DAE) se exprimă în procente şi descrie costul total al creditului pe care-l plăteşte clientul. Totodată, prin lege, creditorilor li se va impune un anumit număr de comisioane, iar clientul va avea opţiunea de a refuza în decurs de 14 zile creditul luat.