Cooperaţia de consum din raionul Căuşeni este în prezent unul dintre cele mai bine păstrate şi dezvoltate sisteme de acest fel din ţara noastră. Angajaţii din cooperativele de consum spun că se simt protejaţi, în virtutea faptului că acestea au un caracter social şi o mare diversitate de activităţi, dar şi a apartenenţei lor sindicale. Totuşi, ei îşi doresc salarii mai mari.
Cooperativa de consum „Tighina” este una dintre cele şase structuri economice de acest fel din raionul Căușeni şi aici lucrează în prezent 155 de persoane. Toţi aceşti angajaţi sunt membri de sindicat, precizează Ana Cociorvă, preşedinta organizaţiei sindicale a Uniunii Teritoriale a Cooperativelor de Consum din raionul Căuşeni.
„La Cooperativa „Tighina” lumea doreşte să lucreze, pentru că este protejată din punct de vedere social. Lucrătorii sunt angajaţi cu documente. Dacă atunci când vin să lucreze la această cooperativă unii nici nu dispun de carnete de muncă, apoi aici semnează din start contracte individuale de muncă şi le sunt respectate toate drepturile”, a remarcat Ana Cociorvă.
Negocierile colective
Relaţiile sindicatului cu angajatorul sunt dintre cele mai bune. Acesta este deschis spre colaborare şi discuţii de o manieră democratică.
„Găsim limbaj comun în aproape toate chestiunile, când mai greu, când mai repede, dar nu avem conflicte. Şi angajatorul, şi noi, sindicaliştii, ne dorim să avem o contribuţie mai mare în plan cultural, pentru ca salariaţii să dea dovadă de mai mult ataşament, de un sentiment mai dezvoltat de apartenenţă la colectiv”, a subliniat Ana Cociorvă.
Astfel, reprezentanţii sindicatelor acordă o atenţie mai mare aspectelor legate de
condiţiile de muncă, asigurarea cu echipament de lucru şi de protecţie, salarizare, acordarea unor ajutoare materiale cu ocazia sărbătorilor şi în caz de nevoi familiale. În acelaşi timp, salariaţii primesc din partea angajatorului împrumuturi, mărfuri pe credit pe perioade de până la şase luni de la magazinele cooperativei etc.
Pâinea cea de toate zilele
Salariul mediu al lucrătorilor de la cooperativa „Tighina” este de aproximativ 3000 de lei lunar. În opinia Anei Cociorvă, acesta nu este cel mai mare şi nici chiar atât de rău pentru nivelul raional, dar sindicatele îşi doresc o retribuţie a muncii mult mai bună.
Totodată, angajatele Secţiei de panificaţie a cooperativei „Tighina” constată că, de la începutul acestui an, după ce activează într-o hală nouă, cu utilaj modern, lucrul li s-a uşurat considerabil. De asemenea, salariile le sunt achitate la timp, iar în caz de nevoi personale, lucrătorii sindicali găsesc întotdeauna soluţii echitabile.
Ion Răilean, şeful Secţiei de panificaţie, specifică faptul că, odată cu punerea în funcţiune a noii linii de producere, pâinea are altă calitate, are aceeaşi formă, mărime şi consistenţă.
Viitorul alături de familie
„Acum, femeile frământă la malaxor aluatul, dar a apărut şi răsturnătorul care îl ridică şi îl pune în împărţitor. Şi acesta din urmă este modern, împarte singur aluatul, în aşa fel încât diferenţa de la o pâine la alta e de numai trei-cinci grame. După împărţire, aluatul este trecut prin rotunjitor, în cazul pâinii de această formă sau în maşina de modelat franzele. Atunci când sunt făcuţi colacii, aluatul este trecut prin maşina de modelat baghete, după care este împletit în mod manual. De la masa de lucru, după ce le-a fost dată forma cuvenită, produsele merg în dospitor pe aproximativ 1,5 ore şi de acolo – în cuptor”, raportează Ion Răilean.
Cât despre preţuri, acestea nu au fost majorate şi nici nu există vreo intenţie să fie modificate, mai ales că vânzările au început să crească. A fost extins şi nomenclatorul de produse cu cinci poziţii noi.
„Sunt mai mult sau mai puţin mulţumit de condiţiile de lucru. Salariul e modest, dar faţă de cel mediu pe raion e mai mare cu mult. Am început să muncesc la cooperativă după facultate, cu 10 ani în urmă. Am activat mai întâi în calitate de contabil, apoi ca merceolog, iar în ultimii trei ani – de şef la Secţia de pâine. În viitor, mă văd tot aici, alături de familie, nu în străinătate”, mai povesteşte Ion Răilean.
Şi mulţumiri, şi plângeri
După modernizare, lucrul la brutărie s-a uşurat, constată Elena Balaban, tehnologul secţiei. Înainte de aceasta, totul era manual, iar acum a fost mecanizată funcţia de cernere a făinii. Până nu demult, şi apa era adusă cu căldarea de la robinet. În prezent, aceasta se toarnă singură după ce este programată prin intermediul unui buton special, la fel ca şi făina, care este transportată în mod automat. Astfel, nu mai este nevoie ca sacii cu făină să fie ridicaţi, dezlegaţi sau răsturnaţi manual.
În consecinţă, câte şase fete lucrează în fiecare din cele trei schimburi, pentru a aproviziona cu pâine oraşul Căuşeni şi unele sate ale aceluiaşi raion, precum şi o parte din oraşul Ştefan Vodă.
„Avem şi mulţumiri, avem şi plângeri. Numai cine nu lucrează nu se confruntă cu situaţii de tot felul. Important e că pâinea e mult mai frumoasă şi că e coaptă pe vatră, ca acasă. Muncim şi ne primim salariile la timp. Atunci când sunt comenzi mai mari, primim şi noi mai mulţi bani. Nu putem să zicem că ni-i foarte mare salariul, dar ne ajunge să rezistăm până la următoarea lună”, a afirmat Elena Balaban.
Principalele genuri de activitate ale cooperativei „Tighina” ţin de comerţul alimentar şi nealimentar, serviciile de alimentaţie publică şi de piaţă, producerea pâinii şi a produselor de cofetărie.
Grija faţă de oameni
Potrivit sindicaliştilor, între unităţile din cooperaţia de consum este o cooperare permanentă. Un exemplu în această privinţă este grija faţă de oameni, inclusiv ca aceştia să nu rămână fără serviciu. În ultimii patru ani, în cadrul cooperaţiei de consum din raionul Căuşeni numărul locurilor de muncă s-a extins de la 130 până la 145.
Astfel, dacă o cooperativă este nevoită să lichideze locurile de muncă, sunt identificate posibilităţi pentru a fi create în alta. Totodată, dacă se decide să fie închisă o întreprindere care nu aduce profit, este înfiinţată alta nouă.
În prezent, majoritatea salariaţilor au o pregătire profesională adecvată. Din cauza că în ultimii ani nivelul de pregătire a cadrelor tinere lasă de dorit, sunt angajaţi şi oameni fără studii, care sunt instruiţi la locul de muncă. Această situaţie este generată şi de faptul că absolvenţii şcolilor profesionale preferă mai degrabă să migreze în căutarea unui trai mai bun decât să se angajeze la baştină.
Promotorii activităţilor culturale
În acelaşi timp, lucrătorii din cooperaţia de consum nu se limitează strict la funcţiile din fişa de post. De regulă, când cineva încheie o lucrare ce i-a fost încredinţată, nu ezită să se implice şi în alte activităţi ce trebuie efectuate mai urgent. De asemenea, astfel de ocupaţii cum sunt plantarea şi îngrijirea florilor sau a plantelor decorative pe teritoriul cooperativelor sunt practicate de lucrători din pasiune.
Potrivit Anei Cociorvă, în sistemul cooperaţiei de consum de la Căuşeni, aproape în permanenţă sunt posturi vacante. Acestea sunt completate rapid, însă, de cele mai dese ori, nu şi de profesionişti, în special, vânzători, brutari sau cofetari. Lipsa oamenilor bine pregătiţi este resimţită cel mai mult în cazul activităţilor de producere.
Cu toate acestea, în cadrul cooperaţiei de consum de la Căuşeni, colectivele sunt relativ tinere. Mai mult, din numărul total de 300 de membri de sindicat, 73 fac parte din organizaţia sindicală de tineret. Aceştia s-au angajat să promoveze un şir de activităţi culturale, iar primul concert din această serie urma să fie organizat zilele trecute.