
Foto: arhivă personală
Sub acest generic în incinta bibliotecii publice raionale Drochia a avut loc ședința Cenaclului literar «Steaua de vineri».
Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură – aceste rânduri ale poetului s-au dovedit a fi profetice, de altfel, ca şi întreaga sa creație.
Zeci de generații, secole la rând, în fiecare an, în miez de ghenar cinstesc memoria Luceafărului poeziei noastre. A devenit o frumoasă tradiție întâlnirea cu eternul vers eminescian și în cadrul Cenaclului literar ”Steaua de vineri”.
De ziua nașterii poetului, venim cu pietate, cu candela iubirii aprinsă în suflet, să-i aducem un omagiu poetului și nemuritoarelor sale scrieri:
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem și nu e….
Să ne aducem pururi aminte de Mihai Eminescu, cel mai ales dintre toți scriitorii acestui neam, apărut pe neașteptate în literatura lâncedă și convențională a epocii. „În viața lui scurtă a adus arta poeziei la înălțimi neîntrecute până astăzi, îmbogățind ritmul, rima și expresia artistică; a dat cuvintelor simple valori noi și armonii surprinzătoare, sentimentelor – adâncime unică, viziunilor – orizont nemărginit”, scria M. Sadoveanu.
Aduceri aminte și adevărate clipe de revelație sufletească am avut în cadrul acestei ședințe, sorbind însetați din nesecatul izvor al creației eminesciene. O discuție amplă s-a lansat în jurul problemelor, abordate în opera sa, discuție ce a fost susținută plenar de profesorii S. Vieru și V. Grițco. Frumoase poezii și romanțe pe versurile marelui poet au fost recitate și cântate de către G. Pavalenco, N. Moraru, Z. Olenițchi, G. Mâțu, A. Porcesco, L. Gontea etc. Ne-a delectat sufletele cu un recital de versuri dedicate marelui poet domnul A. Rusnac. Aducem sincere mulțumiri tuturor participanților și invităm în continuare pe toți îndrăgostiții de frumos să se încadreze activ în ședințele cenaclului nostru.
G. Mâțu,
Serviciul relații cu publicul BPR Drochia