26 October 2024
Chisinau
Social

Criza de cadre didactice de ani de zile afectează sistemul educației

Loading
Social Criza de cadre didactice de ani de zile afectează sistemul educației
Criza de cadre didactice de ani de zile afectează sistemul educației
agora.md

Criza de cadre didactice persistă în învățământul din Republica Moldova. În continuare, nu ajung pedagogi mai ales la sate. O spune ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, potrivit căruia mai sunt profesori care predau mai multe discipline decât cele pentru care au fost inițial pregătiți, din cauza lipsei de personal. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune.

„Sunt probleme cu insuficiența cadrelor didactice, în special, în mediul rural. Con­form datelor oferite de organele locale de specialitate, avem peste 2.300 de locuri va­cante în școli. Sunt situații în care unii profe­sori s-au recalificat în timp și predau câteva discipline, nu neapărat una din disciplinele în care a fost format inițial la facultate. Totul depinde de calitatea procesului educațional desfășurat de acest profesor. Puteam să fiu profesor de matematică și, în timp, să fiu pregătit pentru a preda corespunzător fizica”, a spus Topală.

 

Vor continua eforturile

Cu toate acestea, ministrul a subliniat că salariile profesorilor au crescut în ultimii ani, iar eforturile vor fi depuse pentru a le majora în continuare.

„Salariul unui profesor începător este de peste 7.600 de lei, iar al unui profesor cu grad superior și cu vechime de peste 20 de ani este de peste 11.100 de lei. În continuare, vom depune eforturi pen­tru creșterea salariilor pentru profesori, pentru că doar prin aceștia putem aduce educație mai bună pentru elevi”, a declarat ministrul.

 

Sindicatele pledează pentru majorarea salariilor și pentru condiții de muncă decente

 

Anatolie Topală a subliniat că este nece­sar să se acorde o atenție deosebită pregăti­rii resurselor umane în educație și că acesta este un obiectiv important pentru următoa­rea perioadă. Recent, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că vrea ca dascălii începători să ridice indemnizații de la stat cinci ani și nu trei, cum se întâmplă acum. Asta înseamnă că în cinci ani cadrele didac­tice vor ridica suplimentar, pe lângă salariu, 200 de mii de lei, în loc de 120 de mii care sunt alocate acum în primii trei ani de ac­tivitate. Precizăm că acum tinerii profesori beneficiază anual de o indemnizație de 40 de mii de lei. Autoritățile au decis să ră­mână la aceeași alocație, dar să lungească perioada cu doi ani. Dascălii care aleg să se angajeze în școlile din spațiul rural be­neficiază suplimentar de compensații pen­tru chirie și servicii comunale, oferite de autoritățile locale. Cei care decid să se con­cedieze mai devreme de termenul de trei ani sunt obligați să restituie banii oferiți ca indemnizație.

Până atunci, sindicaliștii din educație pledează în continuare pentru majorarea salariului, dar și pentru condiții de mun­că decente. E o problemă care persistă de ani buni, iar autoritățile ar trebui să inter­vină prompt pentru a schimba situația din învățământ, spune președintele Federației Sindicale a Educației şi Științei, Ghenadie Donos. Este nevoie de investiții în sistemul de învățământ, de calitate, de motivare fi­nanciară, ca cei tineri să-și dorească să de­vină profesori, iar prestigiul profesiei de pe­dagog să fie la un nivel mai înalt.

Anul de studii 2022-2023 a început cu peste 2100 de locuri vacante de profesori și educatori, în școlile și grădinițele din țară, arătau datele Ministerului Educației și Cer­cetării. Cifra a fost cu 200 mai mare, compa­rativ cu anul trecut, atunci când instituțiile de învățământ duceau lipsă de aproximativ 1900 de cadre didactice. Cap de top la acest capitol este capitala, urmată de raioane­le Nisporeni și Ungheni. În prezent, peste 40 la sută din pedagogi au vârsta de peste 50 de ani.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand