19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Copiii care și-au pierdut părinții ar putea să primească alocații sociale majorate

Loading
Без рубрики Copiii care și-au pierdut părinții ar putea să primească alocații sociale majorate
Copiii care și-au pierdut părinții ar putea să primească alocații sociale majorate
copii-fara-parinti

Foto: sandrab.ro

O iniţiativă legislativă de majorare a alocațiilor soci­ale pentru copiii care și-au pierdut părinții a fost îna­intată de către Liliana Pa­lihovici, vicepreşedinte al Parlamentului.

 

 

„În prezent, alocaţia pentru co­pii, în cazul pierderii întreţinăto­rului, se stabileşte în cuantum de 49 de lei pentru fiecare din ei, fără a depăşi suma totală de 98 de lei. Este evident că în condițiile actu­ale aceste sume sunt derizorii”, a afirmat vicespeakerul Liliana Pa­lihovici.

Ea pledează pentru modifica­rea legii privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni, astfel încât „Cuantumul alocaţiei pentru copii, în cazul pierderii întreţinătorului, să con­stituie 30% din cuantumul pensi­ei minime indexate pentru limită de vârstă, stabilită anual de către Guvern, pentru fiecare copil”.

Potrivit datelor statistice, din categoria beneficiarilor vizați de majorarea propusă în proiect fac parte circa 4040 de copii. Guver­nul urmează să identifice și să aprobe cheltuielile bugetare pen­tru implementarea prevederilor ce se conțin în respectivul proiect de lege.

Liliana Palihovici a propus, la conferinţa naţională privind reforma în domeniul asistenţei sociale, care a avut loc marți, un alt proiect de modificare a legis­laţiei. Potrivit acestor modificări, tinerii care speră la ajutor social vor trebui să muncească în folo­sul comunităţii. În opinia vice­preşedintelui Parlamentului, în ţară „există oferte de angajare, pe care tinerii apţi de muncă le refuză, dar solicită ajutor social din partea statului. În astfel de cazuri, unii demnitari percep aju­torul social drept o alocaţie care stimulează trândăvia. Proiectul prevede că nu vor trebui să pre­steze munci în folosul comunităţii femeile însărcinate, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele în etate, care primesc ajutor social. Modi­ficările ar putea intra în vigoare până la sfârşitul anului curent.

În anul 2013, în RM au primit ajutor social peste 50 de mii de familii. Mărimea medie a alocaţi­ei a fost de circa 200 de lei pentru fiecare membru al familiei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand