
Foto: Sindicons
Reprezentanţii Federaţiei „Sindicons” propun să se excludă din textul Codului educaţiei al Republicii Moldova, adoptat recent de Legislativ, o prevedere ce vizează constituirea comitetelor sectoriale de formare profesională.
Potrivit preşedintelui „Sindicons”, Victor Talmaci, în art. 66 din Codul educaţiei a fost introdus un alineat cu următorul conţinut: „(4) Domeniile de formare profesională pentru care sunt constituite comitete sectoriale, precum şi componenţa nominală a acestora, sunt propuse de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei prin coordonare cu instituţiile centrale de resort şi sunt aprobate de Guvern. Condiţiile de constituire şi funcţionare a comitetelor sectoriale sunt stabilite de Guvern”.
Alineatul respectiv nu a fost însă coordonat cu sindicatele şi patronatele, iar specialiştii ministerului vizat sunt de părere că aceste atribuţii le sunt improprii. De asemenea, această prevedere contravine principiului fundamental de creare şi funcţionare a comitetelor sectoriale, răspândit în spaţiul european – principiul dialogului şi parteneriatului social în sfera muncii.
Totodată, acest alineat contravine Regulamentului–cadru de creare şi funcţionare a comitetelor sectoriale, aprobat de Comisia naţională de consultări şi negocieri colective. Actualmen-te, comitetele sectoriale sunt create de partenerii sociali în cadrul comisiilor de ramură pentru consultări şi negocieri colective.
Din moment ce comitetele sectoriale sunt instituţii ale dialogului social desfăşurat în sfera muncii, cu un rol deosebit în dezvoltarea, actualizarea şi validarea calificărilor prin participarea partenerilor sociali la nivelul sectoarelor de activitate, instituirea acestora trebuie dispusă prin lege specială. Modul de formare şi de dobândire a personalităţii juridice, atribuţiilor, statutului de utilitate publică şi de finanţare a activităţii acestora trebuie reglementată prin lege specială, a accentuat Victor Talmaci.
În context, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova i-au consultat pe coordonatorul naţional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi pe experţii proiectului „Asistenţă tehnică pentru domeniul învăţământ şi formare profesională”, aflat în proces de implementare cu finanţare europeană.
În consecinţă, aceştia, împreună cu specialiştii Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, au solicitat preşedintelui ţării noastre să stopeze promulgarea Codului educaţiei, pentru ca din art. 66 al aces-tui document să fie exclus alineatul 4.