
Foto: cnam.md
„Care sunt beneficiile poliței de asigurare și de ce este ea una obligatorie? Ce pedepse sunt prevăzute pentru cei care nu dispun de acest tip de asigurare?”
Ion Andriuță, Chișinău
Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, calitatea de persoană asigurată se confirmă prin eliberarea de către asigurător, în modul stabilit, a poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. În temeiul acesteia, persoana asigurată beneficiază de volumul integral de asistenţă medicală, prevăzut în Programul unic şi acordat de prestatorii de servicii medicale.
Prin volumul asistenţei medicale stabilit în Programul unic se înţelege tipul de asistenţă medicală şi spectrul general al serviciilor la care au dreptul persoanele asigurate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
În conformitate cu prevederile Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală nr. 1585 din 27.02.1998, asigurarea obligatorie de asistenţă medicală reprezintă un sistem autonom garantat de stat de protecţie financiară a populaţiei în domeniul ocrotirii sănătăţii.
Sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală se organizează şi funcţionează pe baza următoarelor principii: al obligativităţii, contributivităţii, unicităţii, egalităţii, solidarităţii, repartiţiei şi al autonomiei. Potrivit principiului obligativităţii, persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a participa la sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, iar drepturile de asigurări medicale se exercită corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor. Totodată, principiul solidarităţii prevede că plătitorii primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală achită contribuţiile respective în funcţie de venit, iar persoanele asigurate beneficiază de asistenţă medicală în funcţie de necesităţi.
Neachitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă în termenele stabilite de legislaţie constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă de la 25 până la 55 de unităţi convenţionale (alineatul 2, art. 166 din Codul contravenţional al Republicii Moldova). Potrivit alineatului 4, art. 17 al Legii 1593 din 26.12.2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, termenul de prescripţie extinctivă pentru stingerea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a penalităţilor aferente acestora este de trei ani.
Falsuri, peste tot se smulg bani grei de la cei asigurati, te prelucreaza psihologicpe cel bolnav, apoi trec la rude pina nu obtin ce doresc. Zilele trecute o ruda a fost operata de sarcina exrauterina, este asigurata, profesoara, dar aplatit operatia 3000 de lei, motivind ca a ales sa fie operata cu laser, daca era o operatiew clasica cica , nu platea.iata cit de asigurati sintem noi
Ce da polita daca nu de mult trecuta am stat in spital la raion si am cumparat multe din leacurile care mio spus doctorii. Amu cui sa ma jalui, cui sa spun sa mi dee banii inapoi?