24 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Contractul individual vs. reglementarea raporturilor de muncă

Loading
Cetăţeanul şi legea Contractul individual vs. reglementarea raporturilor de muncă
Contractul individual vs. reglementarea raporturilor de muncă
shareyouressays.com

Vă rog să ne spuneți în ce cazuri angajatorul poate schimba locul de muncă al salariatului fără acordul acestuia și fără modificarea contractului individual de muncă?

Mihail Usturoi, Căușeni

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

În materia reglementării raporturilor de muncă se aplică o regulă generală, potrivit căreia angajatorul nu are dreptul să ceară salari­atului efectuarea unei munci care nu este prevăzută în contractul individual de muncă.

Locul de muncă face parte din conținutul contractului individual de muncă, iar acesta, potrivit art. 68 din Codul muncii, nu poate fi  modificat decât printr-un acord suplimentar semnat de părți.

În același timp, regulă generală (neadmiterea efectuării unei munci care nu este prevăzută în contractul individual de muncă) prevede și anumite excepții.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 73 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul poate schimba temporar, pe o perioadă de cel mult o lună, locul și specificul muncii salariatului fără consimțământul acestuia și fără operarea modificărilor respective în contrac­tul individual de muncă în cazurile prevăzute de art. 104 alin. (2) lit. a) și b) din Codul muncii.

Prin urmare, aceste cazuri se referă la:

  1. efectuarea lucrărilor necesare pentru apărarea țării, pentru preîntâmpinarea unei ava­rii de producție ori pentru înlăturarea consecințelor unei avarii de producție sau a unei calamități naturale;
  2. efectuarea lucră­rilor necesare înlăturării unor situații care ar putea periclita buna funcționare a serviciilor de aprovizionare cu apă și energie electrică, de canalizare, poștale, de telecomunicații și informatică, a căilor de comunicație și a mijloacelor de transport în comun, a instalațiilor de distribuire a combustibilului, a unităților medico-sanitare.

Este important de menționat că modificarea unilaterală, adică din inițiativa angajatorului, a locului și specificului muncii se admite, în primul rând, temporar, întrucât această măsură nu poate fi lua­tă pe un termen mai mare de o lună, și în al doilea rând – numai în cazuri excepționale expuse în norma prenotată (art. 104 alin. (2) lit. a) și b) din Codul muncii).

 

Modificarea unilaterală a locului și specificului muncii se admite temporar, pe un termen de cel mult o lună

 

În cazul în care situația excepțională, prevăzută de lege (care permite schimbarea temporară a locului și specificului muncii), durează mai mult de o lună, iar salariatul nu este de acord cu pre­lungirea prestării muncii care nu corespunde cu cea indicată în contractul individual de muncă sau cu locul efectuării acesteia, an­gajatorul este obligat să repună salariatul în condițiile de muncă indicate în contractul negociat și încheiat cu salariatul respectiv.

Legislația prevede și alte cazuri în care angajatorul poate schim­ba temporar locul de muncă fără modificarea contractului individu­al de muncă.

În această ordine de idei, art. 73 alin. (2) din Codul mun­cii (în redacția Legii nr. 69 din 21 mai 2020) dispune că, în cazul imposibilității prestării de către salariat a muncii la locul de muncă organizat de angajator și în scopul protejării securității și sănătății salariatului în perioada situațiilor excepționale legate de declararea stării de urgență, de asediu și de război sau de declararea stării de urgență în sănătate publică, angajatorul, în funcție de specifi­cul muncii salariatului, poate dispune, prin ordin (dispoziție, deci­zie, hotărâre) motivat, schimbarea temporară a locului de muncă al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu sau de la distanță, fără operarea modificărilor respective în contractul individual de muncă.

Ordinul (dispoziția, decizia, hotărârea) se comunică salariatului în timp util, inclusiv prin mijloace electronice. Schimbarea tempo­rară a locului de muncă, în asemenea cazuri, nu poate avea o du­rată sau perioadă mai mare decât cea prevăzută pentru situațiile excepționale stabilite sau declarate de organele competente.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand