Sindicatele și patronatele pledează pentru rotația exercitării de către coordonatorii părților a funcției de președinte al Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), în calitatea sa de parteneri sociali la nivel național, fiind îngrijorați de situația de blocare timp de opt luni a activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (în perioada ianuarie – august 2021, nu a avut loc nici o ședință a Comisiei) și pentru a exclude pe viitor asemenea situații, au elaborat și au remis Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru examinare și promovare, propunerea, în forma unui proiect de Lege, pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, a comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură și la nivel teritorial nr. 245/2006, care are drept scop asigurarea prin-cipiului egalității părților Comisiei naționale, creșterea eficacității activității Comisiei naționale și excluderea pe viitor a situațiilor de blocare a activității acesteia.
În caz de susținere a propunerii vizate, Legea nr. 245/2006 va prevedea că funcţia de preşedinte al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective este exercitată prin rotaţie de către coordonatorii părţilor acesteia, modalitatea de realizare a rotaţiei şi durata acesteia, precum şi atribuţiile preşedintelui comisiei, urmând a fi stabilite în regulamentul acesteia.
În opinia CNSM și CNPM, promovarea propunerii respective va avea ca efect:
- perfecționarea Legii nr. 245/2006;
- asigurarea rotației exercitării de către coordonatorii părților a funcției de președinte al Comisiei naționale și, prin urmare, asigurarea principiului egalității părților acesteia;
- asigurarea activității continue a Comisiei naționale și excluderea pe viitor a situațiilor de blocare a activității acesteia;
- creșterea eficacității activității Comisiei naționale și, prin urmare, impulsionarea dialogului social la nivel național.
Textul demersului mai conține o notă informativă la proiectul de lege, în care sunt detaliate efectele benefice în cazul în care se va ține cont de propunerea CNSM și a CNPM și aceasta va fi promovată.
Demersul poate fi accesat integral pe www. sindicate.md.