29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Construcția gazoductului Iași-Ungheni, realizată în proporție de 70 la sută

Loading
Без рубрики Construcția gazoductului Iași-Ungheni, realizată în proporție de 70 la sută
Construcția gazoductului Iași-Ungheni, realizată în proporție de 70 la sută
gazoduct-iasi-ungheni

Foto: mec.gov.md

În timpul apropiat, constructorii vor încheia montarea conductelor pe tronsonul moldovenesc al gazoductului Iași-Ungheni și vor începe să tragă conducta magistrală de gaze peste Prut, pe fundul râului. Până în prezent, aceștia au tras câțiva km de conducte și au început construcția staţiei de măsurare a gazelor. Ei planifică să finalizeze toate lucrările până la vară.

 

Săptămâna trecută, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a efectuat o vizită la șantierul unde are loc construcția tronsonului moldovenesc al gazoductului Iași-Ungheni. Oficialul a inspectat lucrările efectuate de constructori, a audiat raportul prezentat de aceștia și a remarcat că Planul de dare în exploatare a gazoductului magistral este realizat în proporție de 70 la sută

„Într-o săptămână sau cel mult două, partea de linie va fi lansa­tă, însă elementul cel mai important pentru care va mai fi nevoie de ceva timp este stația de măsurare a gazelor. Aceasta reprezintă o construcție extrem de complexă, este asamblată în Germania și va fi gata prin luna iunie. Respectiv, în iunie-iulie vom încheia lu­crările”, a declarat ministrul.

„Constructorii afirmă că nu există întârzieri. Doar se rețin un pic materialele, cele care sunt produse în Europa, şi antreprenorul a comandat utilajele un pic mai târziu”, a spus responsabilul teh­nic Anatol Mironaş. Cât va fi preţul de livrare a gazelor venite din România deocamdată nu ştie nimeni. Însă, potrivit funcţionarilor, noua magistrală ne oferă o alternativă şi astfel vom putea alege preţul mai convenabil.

Proiectul de construcţie a conductei este implementat în baza unui acord bilateral, semnat de ministerele de Economie din Ro­mânia şi R. Moldova. Scopul acestuia rezidă în interconectarea sistemelor de transport de gaze ale celor două ţări. Suma totală a proiectului constituie 26 milioane de euro. Lungimea conductei e de 43 km, dintre care 32 km trec prin teritoriul României.

Lansarea festivă a construcţiei conductei de gaze Iaşi-Ungheni a avut loc pe data de 27 august 2013, de Ziua Independenţei Re­publicii Moldova. Potrivit declaraţiilor făcute atunci, lucrările ur­mează a fi finalizate spre finele anului curent. La începutul lunii ianuarie, Agenţia Naţională de Resurse Naturale a României a anunțat finalizarea lucrărilor de bază la construcţia sectorului său al magistralei.

 

[wp-ad_camp_1]

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand