Circa 30 de lideri sindicali din raionul Călărași și-au consolidat capacitățile în prevenirea și eliminarea violenței și hărțuirii în muncă, în cadrul unui seminar de instruire organizat recent de CNSM), cu suportul OIM.
Agenda activității a cuprins discuții despre rolul și importanța Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii, forme de discriminare în lumea muncii, criterii și mecanisme de protejare, hărțuirea și formele de manifestare ale acesteia, tipuri de violență, inclusiv violența bazată pe gen, mecanismele de protecție împotriva violenței și hărțuirii.
În cadrul activității, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a specificat că este important ca până la data intrării în vigoare a Convenției OIM nr. 190 (19 martie 2025), societatea să fie bine informată despre prevederile acesteia, iar liderii și activiștii sindicali să fie instruiți pentru a se implica în prevenirea, dar și în eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.
La rândul său, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, și-a exprimat speranța că astfel de activități de instruire vor contribui la o mai bună conștientizare a importanței Convenției OIM nr. 190, identificarea acțiunilor de manifestare a violenței și hărțuirii, dezvoltarea mecanismelor care să includă politici de prevenire și combatere a violenței și hărțuirii la nivel de unitate.
Conform unui studiu realizat de către OIM, la nivel global, circa 18% din persoanele angajate au afirmat că au fost supuse violenței și hărțuirii psihologice la locul de muncă, iar 8,5% s-au confruntat cu violență și hărțuire fizică.