Consiliul Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a convocat, recent, în ședință ordinară. La lucrările ședinței, în calitate de invitat, a participat și Igor Zubcu, președintele CNSM.
În alocuțiunea sa, Igor Zubcu a menționat că, deși pandemia a schimbat cursul vieții, lucrătorii din domeniul culturii au făcut față greutăților, activând în continuare în noile condiții impuse. „Deși nu ați beneficiat din partea statului de cele mai multe garanții pe perioada pandemică, ați rezistat cu stoicism în aceste condiții. Știu cât de greu le-a fost actorilor, muzicienilor, învățați să dăruiască emoții spectatorilor, dar care o vreme au avut sălile de spectacole pustii. Sperăm să depășim cât mai curând această pandemie și să revenim la viața normală de dinainte”, a menționat președintele CNSM.
Totodată, el a subliniat im-portanța consolidării mișcării sindicale și dezvoltarea parteneriatului social la nivel național și ramural.
Unul din subiectele de bază de pe ordinea de zi a Consiliului a fost cel cu privire la monitorizarea, pe parcursul anului curent, protecției salariaților membri de sindicat de către APL și de conducerea entităților economice din ramura culturii în vederea respectării Convenției Colective (nivel de ramură) pe anii 2021-2025.
Nicolae Garaz, președintele FSLC, a menționat, în raportul prezentat la acest subiect, că în urma monitorizării privind aplicarea și respectarea prevederilor Convenției colective pentru anii 2021-2025 s-a constatat că salariaţii membri de sindicat, în marea lor majoritate, au beneficiat de concedii de odihnă suplimentare plătite, pentru evenimente familiale, de ajutor material, de indemnizaţii sociale, de echipamente şi materiale de protecţie, de suplimente acordate din veniturile financiare ale unităţii.
„Ne bucură faptul să constatăm că salariaților membri de sindicat, ale căror drepturi și interese, prevăzute de legislația muncii și de Convenția Colectivă la nivel de ramură, sunt respectate de către administrația entităților economice din subordinea Ministerului Culturii și din subordinea administrației publice locale, dar au existat și situații nedorite, în care factorii de decizie au comis abateri de la normele în vigoare”, a precizat liderul sindical, menționând cazuri concrete de neacordare a concediilor de odihnă suplimentare plătite, de neachitare a sporului pentru muncă în condiţii grele şi nocive.
„Nivelul de salarizare încă mai continuă să fie un subiect sensibil pentru sindicaliştii din ramura culturii. Mereu am pledat pentru un salariu decent, pentru condiţii de muncă ce ar corespunde cerinţelor securității şi sănătății în muncă. FSLC a propus noi amendamente la proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. De asemenea, s-a cerut insistent de la guvernanţi sa fie completat şi modificat Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare şi evidenţă a transferurilor cu destinaţie specială pentru susţinerea cadrelor didactice tinere”, a menționat raportorul.
Nicolae Garaz a concluzionat că sarcina principală a sindicatelor este prevenirea oricărei tentative de neconformare la actele normative în vigoare şi de a acţiona în permanenţă pentru a proteja drepturile profesionale şi social-economice ale membrilor de sindicat.
În altă ordine de idei, cei prezenți au fost informați despre activitatea Comitetului Executiv în perioada de după ultima şedinţă a Consiliului Republican al FSLC, prezentată de Nadejda Andronic, vicepreședinte al FSLC. Aceasta a menționat că scopul principal întotdeauna a fost și rămâne consolidarea sindicatelor, recrutarea noilor membri de sindicat, instruirea continuă, apărarea drepturilor sindicaliștilor.