
Foto: vocea.md
Activistele de la Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, reprezentante din diferite ramuri, fac lobby pentru îmbunătățirea mai multor legi care conțin lacune. Circa 58,8 la sută dintre toți membrii diferitelor sindicate de ramură constituie femeile.
După o scurtă incursiune făcută de Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei al CNSM, au fost punctate mai multe probleme care au fost discutate apoi în cadrul dialogului dintre reprezentantele Consiliului de Femei și Liliana Palihovici. Una din chestiuni a fost majorarea salariului minim pe țară, eșalonat, până la nivelul minimului de existență. Ultima dată, acesta a fost majorat în anul 2009, de la 400 de lei la 600 de lei, cu începere de la 1 ianuarie 2009, și nu a mai fost schimbat până în prezent. Conform datelor Oficiului European de Statistică, Eurostat, Republica Moldova se plasează pe ultimul loc în Europa privind salariul minim (circa 33 de euro).
O altă problemă pe care au abordat-o femeile este munca „la negru” și achitarea salariului „în plic”. „Deși, conform Codului muncii al Republicii Moldova, munca la negru este interzisă, acest fenomen este întâlnit foarte des la noi în țară, iar combaterea acestuia este foarte anevoioasă”, a subliniat Liuba Rotaru. Nu mai puțin dureroasă este și problema medicamentelor. Când prețurile sunt exagerat de mari, iar tratamentul medicamentos este inevitabil, în special când persoana (fie copil, fie adult) suferă de maladii severe, viața devine un calvar. Deși se vorbește mult de medicamentele compensate, în realitate, accesul la acestea este foarte limitat.
În cadrul dialogului a fost discutată și problema indemnizației de maternitate, a indemnizației unice la naștere, acestea fiind calificate drept derizorii. Consiliul de Femei a solicitat să se examineze posibilitatea majorării acestei indemnizații unice, precum și a celei lunare. De asemenea, vicepreședinta Parlamentului a fost informată că, la 18 februarie curent, prin Hotărârea Comitetului Confederal al CNSM, a fost înaintată propunerea ca Republica Moldova să ratifice Convenția OIM nr.156 privind egalitatea de șanse și de tratament pentru angajații femei și bărbați cu responsabilități familiale, în care se stipulează „egalitatea de plată”.
Totodată, a fost abordată şi chestiunea privind lucrul cu petițiile. Un grup de femei din sectorul agrar, care în noiembrie a pichetat sediul Parlamentului şi a transmis un apel către deputaţi și o listă de revendicări, nu a primit nici un răspuns până în prezent. Au fost discutate și alte probleme, între care și cea privind persoanele care nu lucrează, dar sunt obligate să procure poliță de asigurare, în caz contrar ele fiind amenințate că vor fi sancționate, precum și problema femeilor polițiste ș.a.
La finele întrevederii, vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a promis să examineze toate chestiunile abordate în cadrul dialogului și să intervină cu soluții concrete, în măsura posibilității.