22 iulie 2024
Chisinau
Congres

Opinii. Congresul IV al CNSM, evenimentul anului

Loading
Congres Opinii. Congresul IV al CNSM, evenimentul anului
Opinii. Congresul IV al CNSM, evenimentul anului
Vocea poporului

Cel mai important eveniment din anul acesta va fi, fără îndoială, Congresul IV al CNSM, care urmează să aibă loc în iunie 2022. La acest for se vor da aprecieri evoluției mișcării sindicale, vor fi adoptate documente de bază privind strategia pentru următorii ani, vor fi discutate probleme actuale, stringente.

Am adresat liderilor sindicali ai federațiilor, precum și reprezentanților CNSM din teritoriu, următoarele întrebări:

Ce așteptări aveți de la Congresul IV al CNSM?

Ce schimbări ați dori să se producă în viața sindicală și în promovarea drepturilor salariaților, în lupta pentru aceste drepturi?

Cum credeți că ar trebui să fie relațiile sindicatelor cu guvernarea și pentru ce forme de cooperare pledați?

Aurel POPOVICI, președintele Federației Sindicale „SĂNĂTATEA”:

„Avem așteptări mari de la următorul Congres: a venit timpul schimbărilor”

Avem așteptări mari de la următorul Congres, pentru că înțelegem cu toții că a venit timpul schimbărilor. Dacă ne dorim schimbare, ca sindicaliști, avem nevoie de putere – acea putere care se construiește prin relaționarea cu alți oameni și care are la bază încrederea reci­procă și urmărirea unui scop comun.

Noi traducem acea putere prin solidaritate care, pentru un sindicalist, înseamnă o forță capabilă să treacă dincolo de stereotipuri și de prejudecăți. Iar solidaritatea este un ingredient indispensabil, dacă ne dorim o democrație să­nătoasă, una în care toți lucrătorii să poată par­ticipa neîngrădit la transformarea comunităților. Sindicatele trebuie să devină din ce în ce mai agile și să învețe să se schimbe, pentru a face față noilor provocări. Este esențială consolidarea puterii, astfel încât angajatorii să res­pecte drepturile lucrătorilor, să respecte contractele colective și să le ofere angajaților remunerația și condițiile de muncă decente pe care le merită.

Este necesară reanimarea parteneriatului și a dialogului social, precum și o conlucrare mai intensă cu comisiile parlamentare și cu reprezentanții guver­nului în ceea ce privește inițiativele legislative și proiectele înaintate.

Orice criză, orice problemă poate fi depășită doar prin dialog. Suntem convinși că vom putea face progrese doar dacă vom clădi un dialog efici­ent, bazat pe respect reciproc și pe luarea în considerare a intereselor fiecă­rei părți.

 

Victor TALMACI, președintele Federației „SINDICONS”:

„CNSM are nevoie de un președinte care cunoaște sindicalismul veritabil”

Mai întâi de toate, să nu să se producă scin­darea, or noi observăm că unele sindicate, din sfera bugetară, deja o pregătesc, inclusiv abor­dează tendențios chestiunile esențiale legate de gestionarea patrimoniului sindical.

În al doilea rând, așteptăm să se îndepli­nească deciziile organelor elective ale sindica­telor de ramură cu privire la propunerile de re­maniere în conducerea CNSM, adresate Con­siliului General, care nu au fost examinate în mod intenționat.

La conducerea CNSM să fie ales un președinte care cunoaște sindicalismul verita­bil și care a manifestat aptitudini și calități de lider al mișcării sindicale, și nu doar ca un specialist într-un oarecare domeniu.

Consolidarea structurilor sindicale la nivel de ramuri ale economiei naționale și respectarea principiilor federale, pentru a întări mișcarea sindicală la nivel de Confederație.

Pentru ca în viața sindicală să se producă o schimbare, ar trebui să ne mo­dernizăm activitățile conform necesităților și cerințelor membrilor de sindi­cat. Să avem cu ce motiva actualii membri și să putem recruta membri noi, mai ales din rândurile tineretului. Să încurajăm oamenii ca ei să poată să lupte pentru drepturile lor, iar noi să-i putem reprezenta în acest proces.

Relațiile sindicatelor cu guvernarea, în permanență, ar trebui să fie conform prevederilor Legii sindicatelor, Convențiilor OIM. Iar pentru ca acestea să fie respectate, trebuie să ne conducem strict de principiile de bază ale parteneri­atului social, consfințite în Codul muncii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand