16 iunie 2024
Chisinau
Cultura

Congresul FSLC va avea loc la sfârșitul anului

Loading
Cultura Congresul FSLC va avea loc la sfârșitul anului
Congresul FSLC va avea loc la sfârșitul anului
Vocea poporului

După ce au stat în izolare câ­teva luni, din cauza pandemiei de coronavirus, salariații din cultură au revenit la muncă. Instituțiile teatral-concertistice și-au reluat recent activitatea, respectând măsurile de preve­nire a infectării cu COVID-19.

Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC), a precizat că în rândul angajaților din domeniu nu s-au înregistrat cazuri de îmbol­năvire cu noul tip de coronavirus. Totodată, în perioada pandemiei mai mulți lucrători din cultură au solicitat ajutoare materiale, pentru tratamente costisitoare.

Liderul sindical a ținut să menționeze că, timp de câteva luni, cât a fost instituită stare de urgență în R. Moldova, inclusiv în sănătatea publică, angajații din cultură au primit două treimi din salariul de funcție, majoritatea lor au stat o lună în concediu neplătit, iar ulterior au primit salariul inte­gral de funcție, dar fără adaosuri. Chiar dacă o bună parte a angajaților din sfera cultură cumu­lează funcții, pandemia le-a afectat serios veniturile, întrucât în aceas­tă perioadă acești oameni nu au putut merge în turnee, nu au putut participa la festivaluri, concursuri, concerte, aceste evenimente fi­ind anulate, din cauza infecției cu COVID-19.

În alt context, Nicolae Garaz a ținut să precizeze că următo­rul congres al FSLC va avea loc la sfârșitul lui noiembrie sau înce­putul lui decembrie. Până atunci, urmează să se desfășoare cinci conferințe raionale de dare de seamă și alegeri, șapte întruniri de acest fel vor avea loc în teatre și instituții concertistice din munici­piul Chișinău.

La inaugurarea celei de-a 99-a Stagiuni, Teatrul Național „M. Emi­nescu” a prezentat, la 31 august, un spectacol de muzică și poe­zie, cu participarea Orchestrei de Cameră și a celor mai apreciați actori ai teatrului. Concertul a avut loc pe treptele teatrului, dar a fost transmis și live, pentru cei care nu au putut veni la această instituție culturală.

Și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” a anunțat că și-a reluat activitatea pe 22 august. Spectaco­lele au început la ora 12.00 și s-au desfășurat într-un spațiu deschis, amenajat pe teritoriul adiacent al instituției, fiind respectate toate normele de protecție antiepidemi­ce, iar locurile au fost limitate până la 50 de persoane.

În august, la Muzeul Național de Istorie au fost proiectate filme în aer liber. Între 29 și 30 octombrie, la muzeu va avea loc o conferință științifică privind valorificarea pa­trimoniului cultural-istoric.

Activități similare au loc la toate instituțiile teatral-concertistice din Republica Moldova. După atâta izolare, lumea e dornică să urmă­rească spectacole, are nevoie de hrană spirituală.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand