3 iulie 2024
Chisinau
Social

Conferința ETUCE, o reconfirmare a coeziunii sindicatelor din educație

Loading
Social Conferința ETUCE, o reconfirmare a coeziunii sindicatelor din educație
Conferința ETUCE, o reconfirmare a coeziunii sindicatelor din educație
facebook.com

„Republica Moldova, la fel ca și majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, s-a confruntat recent cu patru crize simultane: criza refugiaților, criza energeti­că, criza pandemică și criza eco­nomică”, a relevat, în discursul său, Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, în cadrul Conferinței ETUCE de la Liege, Belgia.

Obiectivul evenimentului a fost exami­narea situației din țările membre ETUCE, problemele cu care se confrunta sistemul educațional și rolul sindicatelor în identifi­carea soluțiilor în statele respective.

„Începând cu anul 2020, pandemia de Covid-19 a afectat toate activitățile oa­menilor, ale organizațiilor, structurilor, țări și chiar continente întregi. Sistemul educațional s-a confruntat cu noi provocări și dificultăți, probleme noi au fost adăugate la lista numeroaselor probleme existente, depășirea cărora a necesitat eforturi și re­surse enorme”, a menționat liderul sindical din Republica Moldova.

Domnia sa a accentuat că provocarea pentru sindicate este de a identifica proble­mele și de a dezvolta noi strategii pentru a apăra în mod eficient drepturile profesori­lor, ale educatorilor, cercetătorilor, ale tutu­ror cadrelor universitare.

În prezentarea sa, Ghenadie Donos a vorbit despre activitatea sindicală pen­tru depășirea crizei pandemice, integra­rea refugiaților din Ucraina. El a împărtășit câteva dintre practicile colegilor săi, con­centrându-se pe problema importantă a menținerii unui echilibru în satisfacerea ne­voilor membrilor de sindicat, răspunzând în același timp la provocările sociale.

„În primul rând, au fost stabilite reguli și condiții unificate pentru munca la distanță, au fost elaborate protocoalele și scenariile necesare, împreună cu Ministerul Educației și cu Ministerul Sănătății. Principala noastră condiție și cerință a fost ca salariile să fie menținute în totalitate pentru perioada de predare la distanță. Și a fost îndeplinită. În al doilea rând, sindicatul nostru a monitori­zat în mod constant respectarea legislației muncii și a oferit consultanță juridică de specialitate angajaților și managerilor”, a declarat Ghenadie Donos.

Liderul sindical a ținut să concretizeze că a sprijinit formarea liderilor și a activiștilor sindicali și, împreună cu ministerul de re­sort, a susținut tranziția la învățământul la distanță și la platformele digitale de educație. De asemenea, s-a ținut cont de faptul că nu toți profesorii și elevii au ac­ces la tehnologia modernă și nu își pot per-mite internetul de mare viteză sau gadge­turile necesare. Ministerul a primit fonduri de la partenerii de dezvoltare pentru a achiziționa laptopuri și software-ul de care avea nevoie.

„Această situație a fost exacerbată de iz­bucnirea războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Încă de la începutul ostilităților, după 24 februarie 2022, sindica­tul nostru a condamnat această agresiune și și-a manifestat solidaritatea cu poporul ucrainean, cu colegii noștri din statul vecin și prieten”, a menționat Ghenadie Donos în discursul său.

De la începutul războiului, R. Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor. Iar sindicatele, inclusiv Federația Sindicală a Educației și Științei, nu au stat într-o parte.

A fost creat un fond de solidaritate cu refugiații din Ucraina, în care s-au colectat resurse financiare. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a pus la dispoziție sanatoriile sale, în care au fost organizate centre de refugiați.

Instituțiile de învățământ au organizat, de asemenea, centre pentru refugiați pe baza căminelor lor.

„Din Fondul de Solidaritate, am ajutat comitetele sindicale ale instituțiilor în care au fost înființate centre de cazare tempora­ră pentru refugiații din Ucraina (Universita­tea de Stat, Universitatea Tehnică, Institutul de Științe ale Educației, sanatoriile sindica­telor), care au plătit facturile pentru încăl­zire, energie electrică, produse alimentare etc.”. Acestea sunt doar câteva din acțiunile sindicatelor din Republica Moldova.

Profitând de ocazie, Ghenadie Donosa mulțumit conducerii Internaționalei Educației, Comitetului Sindical European pentru Educaţie, condus de Larry Flanagan, pentru asistența acordată Federației Sindicale a Educației și Științei din Moldova în vede­rea achiziționării a 67 de frigidere pentru dotarea centrelor de cazare temporară a refugiaților din Ucraina, alocând în acest scop 10 mii de euro.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand