10 October 2024
Chisinau
Social

Conferinţa de evaluare a proiectului „Decizii pentru viaţă”: între doleanțe și realizări

Loading
Social Conferinţa de evaluare a proiectului „Decizii pentru viaţă”: între doleanțe și realizări
Conferinţa de evaluare a proiectului „Decizii pentru viaţă”: între doleanțe și realizări

conferinta-rotaru

 

Femeile primesc salarii mai mici decât bărbaţii în medie cu 17 la sută pentru aceeași muncă prestată. Pe parcursul ultimilor ani, această di­ferenţă a crescut, a anunţat miercuri Liliana Posţan, şefa Departamentu­lui cercetări al Institutului Muncii, în cadrul Conferinţei de evaluare a proiectului „Decizii pentru viaţă”. 

 

„Potrivit unui studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare şi Platforma pentru Egalitate de Gen, în anul 2011, fe­meile primeau salarii cu 12% mai mici decât bărbaţii. În anul 2014, discrepanţa a ajuns la 17 la sută. Astfel, în anul 2014, femeile au primit, în medie, cu peste șapte mii de lei mai puţin decât bărbaţii. Totodată, diferen­ţa salarială le face pe femei mai dependente de prestaţiile sociale”, a menţionat Liliana Posţan.

„Femeile acceptă să fie angajate în sec­toare mai prost plătite, pe poziţii inferioare celor deținute de bărbaţi. Concomitent, di­ferenţa salarială poate fi cauzată şi de dis­criminarea directă de către angajator, acesta remunerându-le mai puţin şi reducându-le oportunităţile de promovare în funcţie”, a adăugat Liliana Posțan.

La întrebarea „Unde sunteţi cel mai mult implicate în procesele de luare a deciziilor?”, 65 % dintre respondente au răspuns că la lo­cul de muncă, 19% – în sindicat, 9% – în co­munitate, iar 7% nu sunt implicate deloc în procese de luare a deciziilor.

Prezent la conferinţă, Oleg Budza, preşe­dintele Confederaţiei Naţionale a Sindica­telor din Moldova, a menţionat că, până la sfârşitul anului curent, urmează a fi modi­ficate 170 de legi, la iniţiativa Consiliului de Femei din cadrul CNSM.

Oleg Budza a constatat că în sindicate sunt mai multe femei decât bărbaţi: „Din numărul total al membrilor de sindicat din cadrul confederaţiei, 240 de mii sau 60 la sută sunt femei. Consiliul de Femei negoci­ază cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai Par­lamentului majorarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului. Avem de soluţionat şi alte probleme, cum ar fi îmbătrânirea popu­laţiei, exodul de brațe de muncă. Conform statisticilor oficiale, 17 la sută din populaţia Republicii Moldova sunt persoane în etate. În acelaşi timp, în Europa, persoanele de vârsta a treia constituie, în medie, 14 la sută din numărul total al populaţiei. Sindicatele s-au pronunțat împotriva majorării vârstei de pensionare. Republica Moldova ocupă lo­cul doi în Europa după numărul de divorţuri – statisticile arată că mai mult de jumătate din căsătoriile înregistrate oficial în ţară se încheie cu divorţ. Trebuie să găsim soluţii şi la acest capitol”, a subliniat Oleg Budza.

Liuba Rotaru, preşedinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM a menţionat că 

sala­riile care se plătesc în Moldova sunt cele mai mici din Europa. „Avem cel mai mic nivel al produsului intern brut pe cap de locuitor din Europa. În ultimii ani, numărul şomeri­lor s-a redus: dacă, în anul 2006, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau înregistraţi 99 de mii de şomeri, în anul 2015, acest indice constituia 60 de mii”, a specificat Liuba Rotaru.

În alt context, sursa citată a subliniat că unele sectoare, cum ar fi educaţia sau asis­tenţa socială, sunt „feminizate” – 80 la sută din salariaţii din aceste domenii sunt femei. „Totodată, în Consiliul de Femei al CNSM sunt 26 de doamne, care reprezintă 26 de centre sindicale naţional–ramurale. Feme­ile sindicaliste sunt reprezentate în Consi­liul General al CNSM în proporţie de 35,4 la sută, în componenţa Comitetului Confederal – în proporţie de 25,8 la sută, iar în structu­ra Consiliilor interramurale teritoriale – în proporţie de 52,5 la sută”, a accentuat Liuba Rotaru.

În cadrul conferinţei, care a avut loc la 15 şi 16 iunie, Liuba Rotaru şi Ana Moldovanu, şefa Departamentului protecție social-eco­nomică din cadrul CNSM, au desfăşurat un atelier cu genericul „Promovarea muncii de­cente şi protecţia social-economică e feme­ilor”. În acelaşi timp, Elizaveta Iurcu, vice-președintă a Federației Sindicatelor Luc-rătorilor din Comunicații, membră a Consi­liului de Femei de la CNSM, şi Olga Stratu-lat, consultant superior la CNSM, au desfă­şurat atelierul „Abilitarea femeilor şi pro­movarea egalităţii de gen”.

Olga Nicolae, expert în cadrul Confede-rației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), a vorbit despre integrarea dimensiunii de gen în politicile ITUC/PERC. În a doua zi a conferinţei, Elena Carchilan, şefa Inspecto­ratului Muncii al Sindicatelor, a moderat un seminar cu tema: „Munca femeilor. Cum să evităm stresul la locul de muncă?”. Angela Cojocaru, expert în comunicare de la Acade­mia de Administrare Publică pe lângă Preşe­dintele Republicii Moldova, a desfăşurat un training psihologic la tema: „Comunicarea în cadrul organizaţiei. Managementul stre­sului la locul de muncă”.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand