2 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concediul pe cont propriu, drept şi obligaţie a angajatorului. Garanții pentru îmbinarea studiilor cu munca

Loading
Cetăţeanul şi legea Concediul pe cont propriu, drept şi obligaţie a angajatorului. Garanții pentru îmbinarea studiilor cu munca

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

Concediul pe cont propriu, drept şi obligaţie a angajatorului

 

Este în drept angajatorul să refuze acordarea concediului pe cont propriu?

Valeriu Cornea, Soroca

 

Art. 120, alin. (1) din Codul muncii prevede că din motive familia­le şi din alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, salariatului i se poate acorda, cu consimţământul angajatorului, un concediu neplătit cu o durată de până la 120 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre).

Cu alte cuvinte, acordarea concediului pe cont propriu, în baza unei cereri scrise, este un drept al angajatorului, dar devine obligație a acestuia (a angajatorului) doar în anumite cazuri speciale indicate în lege. Drept exemplu, în acest sens, putem cita dispoziția alin. (2) al art. 120 din Codul muncii, care dispune că „unuia dintre părinţii care au doi şi mai mulţi copii în vârstă de până la 14 ani (sau un copil cu dizabilităţi), părinţilor singuri necăsătoriţi care au un copil de aceeaşi vârstă li se acordă anual, în baza unei cereri scrise, un concediu neplătit cu o durată de cel puţin 14 zile calendaristice”. Astfel, în asemenea situații, angajatorul este obligat să acorde acest concediu.

 

Garanții pentru îmbinarea studiilor cu munca

 

Lucrez și totodată îmi fac studiile la universitate, la a doua specialitate. Contractul colectiv de la unitate prevede că toți salariații care îmbină munca cu studiile beneficiază de garanții și compensații. Vreau să aflu despre ce este vorba?

Cornel Vacrea, Ialoveni

 

Potrivit art. 182, alin. (1) din Codul muncii, salariaţilor care îmbină munca cu studiile li se acordă garanţii şi compensaţii la obţinerea, pentru prima dată, a studiilor de nivelul respectiv.

Cu părere de rău, în situația descrisă de dumneavoastră legislația nu prevede anumite garanții și compensații. Însă, potrivit alin. (3) al aceluiași articol, salariaţilor care îşi fac studiile la o instituţie de în­văţămînt la a doua sau a treia specialitate (profesie) li se pot acorda anumite garanţii şi compensaţii în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.

Prin urmare, puteți beneficia doar de garanțiile și compensațiile prevăzute expres în contractul colectiv de muncă de la unitate sau în contractul individual de muncă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand