Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului
Doresc să aflu dacă acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului, la solicitarea salariatului, constituie o obligație sau un drept al angajatorului?
Vera Bodolică, Călărași |
Acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani constituie un drept pentru femeile salariate și alte persoane indicate în art. 124 din Codul muncii. Acest drept, potrivit alin. (2) al aceluiași art. 124 din Codul muncii, se realizează doar prin depunerea unei cereri scrise către angajator. Or, acordarea unui asemenea concediu constituie un drept al persoanelor menționate mai sus și, în același timp, o obligație a angajatorului. Cu alte cuvinte, acordarea acestui tip de concediu nu depinde de voința sau consimțământul angajatorului. Mai mult, angajatorul nu este în drept să refuze acordarea concediului în cauză în condițiile legii.
Neacordarea concediului plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani constituie o încălcare a legislației muncii, ce atrage după sine răspundere contravențională, conform art. 55 din Codul contravențional.
Comisia pentru dialog social la nivel de unitate
Ce înseamnă comisie pentru dialog social la nivel de unitate și care sunt atribuţiile acesteia?
Vasile Cărăman, Strășeni |
Comisia pentru dialog social la nivel de unitate reprezintă structura parteneriatului social, părțile căreia sunt angajatorul și salariații. Comisia este formată pe principii de paritate din reprezentanți ai angajatorului și ai organizaţiei sindicale de la unitate.
Organizarea și funcționarea comisiei este determinată de Regulamentul-tip aprobat prin Hotărârea Comisiei naționale pentru consultații și negocieri colective nr. 9 din 18 mai 2007.
Potrivit acestui regulament-tip, comisia are mai multe atribuții şi anume: armonizarea intereselor salariaților și ale angajatorului în procesul de stabilire a obligațiilor reciproce concrete în sfera muncii și cea socială, purtarea negocierilor colective, elaborarea și promovarea contractului colectiv de muncă, prevenirea și atenuarea situațiilor conflictuale dintre salariați și angajator, înaintarea propunerilor privind îmbunătățirea condițiilor de muncă ale salariaților din unitate și acordarea unor garanții și compensații suplimentare decât cele prevăzute de legislație și altele.